Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Prije muzejskih eksponata, spomenici trebaju biti životne lekcije

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 13. travnja u audijenciju gradonačelnike 15 španjolskih gradova koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom, izvijestio je Vatican News.

Sveti je Otac članovima „Skupine španjolskih gradova upisanih u popis svjetske baštine“, neprofitne udruge kojoj je svrha zaštita povijesnoga i kulturnoga tkiva tih područja, uručio govor u kojemu ih je potaknuo da „promatranje spomenikā u gradovima koje karakterizira značajna umjetnička i kulturna baština omogući stanovnicima i posjetiteljima da razmišljaju o razboritosti i snazi koje su omogućile njihovo ostvarenje kako bi se razumjela lekcija pravednosti i umjerenosti sadržana u svakoj povijesnoj situaciji“, istaknuo je te napomenuo da je potrebno usmjeriti pozornost na narode i na povijest o kojoj se ne razmišlja, ali koja se ostvaruje s jednim pogledom na prošlost, a drugim na budućnost.

Neka se ne čuva samo umjetnička baština

Papa je izrazio svoju radost što je mogao primiti članove spomenute udruge u Gradu Vatikanu. „Upravo kao gradovi koje predstavljate, on čuva bogatu baštinu čiji smo čuvari. Velika je to odgovornost, ali i lijep poziv. Zanimanje za baštinu grada ne može se ograničiti na umjetničko-kulturnu sferu, nego treba imati širu perspektivu, prihvaćajući integritet osobe koja prima tu baštinu kao i narodā koji su ju prenijeli“, naglasio je.

Gradovi izgrađeni na boli i nadi

Spomenici nisu samo ljepote kojima se treba diviti. Papa je istaknuo da povijesne situacije govore o stvarnim muškarcima i ženama, o istinskim osjećajima, koji trebaju biti životne lekcije prije nego muzejski eksponati. „Riječ je o patnji i čežnjama ljudi koji su tijekom vremena izgradili gradove, mješavini kulturā i civilizacijā koje su se u njima izmjenjivale i, naravno, njihovoj vjeri u Boga, onomu što daje da njihova srca zanosno kucaju“, napomenuo je papa Franjo.

Skupina španjolskih gradova na popisu svjetske baštine

U Španjolskoj postoji petnaest gradova koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom. To su teritorijalne stvarnosti koje obilježavaju sugestivna povijesna središta i prisutnost spomenika iznimne vrijednosti. „Skupina španjolskih gradova na popisu svjetske baštine“, osnovana 1993. godine, među svojim ciljevima ima održavanje povijesnih središta i zaštitu okoliša. Skupinu čine sljedeći gradovi: Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de La Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo i Úbeda, izvijestio je Vatican News.