Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Raditi ne samo „za“ ljude, već „uz“ one kojima se pomaže

Vatikan (IKA)

Primivši u petak 8. travnja članove Zaklade „Marcello Candia“ koja podupire najslabije u Brazilu, papa Franjo prisjetio se riječi koje je njegov prethodnik sv. Pavao VI. uputio sl. B. Marcellu Candiji, te im je zahvalio za neumoran rad, izvijestio je Vatican News.

Zaklada „Marcello Candia“ čije je članove Sveti Otac primio nastala je kao konkretni plod misionarskog žara talijanskog industrijalca, sluge Božjega Marcella Candije, koji se preselio u Brazil 1960-ih godina da bi pomogao najslabijima, te nastavlja njegov rad.

Zaklada danas, pod njegovim imenom, nastoji dati kontinuitet njegovome radu te promiče aktivnosti u korist gubavaca, djece, bolesnih i siromašnih u Brazilu, s posebnim osvrtom na područje Amazonije i one na sjeveroistoku, koji se smatraju najsiromašnijim u zemlji.

Upravo zbog njihovog neumornog truda – već je 40 godina rada iza njih – Papa je zahvalio prisutnim članovima, te se prisjetio njihova osnivača, koji je nakon pokretanja Zaklade 1982., preminuo godinu dana kasnije. U svojem obraćanju, Sveti Otac se dotaknuo napomena koje je njegov prethodnik, sveti Pavao VI., uputio upravo Candiji za povjereni mu mandat.

Sveti Pavao VI.: Izbjeći bilo kakav oblik paternalizma

Prije svega, Pavao VI. je Candiji naglasio da mu bolnica mora biti dobro uklopljen u lokalnu stvarnost te da uključuje mještane. Treba izbjeći bilo kakav oblik paternalizma, upozoravao je Papa, a svoje ideje ne treba nametati drugima, čak ni dobronamjerno.

Treba raditi bolnicu ne samo za Brazilce, već i zajedno s Brazilcima, još je jedna od uputa Pavla VI. To je opće pravilo dobročinstva, dodao je papa Franjo: raditi s ljudima kojima je služba upućena.

Nemojte vezati ljude i djela za sebe

Još jedna mudra poruka tadašnjeg Svetog Oca Marcellu Candiji bila je da im konačni cilj bude da „ne budu više potrebni“. Ne vežite ljude i djela za sebe, ne činite se nezamjenjivima, već naprotiv, vježbajte svoje suradnika i osigurajte stabilnost i kontinuitet, podsjetio je papa Franjo.

Podrška lokalnoj zajednici

Papa je pohvalio što zaklada nastoji slijediti takav put, podupiranjem rada lokalne zajednice i misionara. Kao vrlo značajnu stvar istaknuo je minimalne troškove u organizacijskoj strukturi zaklade. Gotovo svi prihodi ulažu se u misijsko djelovanje u Brazilu za razliku od mnogih drugih organizacija i udruga, koje dobro rade, ali više od polovine prihoda troše na svoje plaće, naglasio je.

Na kraju govora, Papa je ohrabrio prisutne sudionika da nastave naprijed, u duhu i stilu njihova osnivača. Blagoslovio je prisutne i zamolio da mole za njega i njegov „nimalo lagan“ zadatak.