Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Sklapati pristojne ugovore o radu, a ne one od kojih se gladuje

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 9. prosinca članove Kršćanskoga pokreta radnika povodom proslave 50 godina aktivnosti njihove organizacije, prenosi Vatican News.

Rad prolazi razdobljem promjene koje valja pratiti i potrebno je boriti se protiv svih oblika ropstva i izrabljivanja, kazao je Sveti Otac. Potaknuo je okupljene da budu kvasac pravednosti i solidarnosti u talijanskom društvenom tkivu.

„Hvala vam za dobro posijano ovih godina života. Hvala vam za predanost kojom ste se stavili u službu talijanskoga društva kroz aktivnosti formacije, klubova, pokroviteljstva, pozornosti prema svijetu rada u njegovim različitim vidicima, kao i u civilnoj službi“, rekao je Papa.

Pročišćavanje i nova sjetva

Sveti Otac napomenuo je da ta obljetnica može biti prigoda da se pogleda vlastita povijest te nastavi ići u dva smjera: prema pročišćenju i prema novoj sjetvi.

„Spremnost za obraćenje, dopustiti da se pročistimo, da promijenimo život, stil i tako dalje, znak je hrabrosti, snage, a ne slabosti; tvrdoglavost je znak slabosti. Riječ je o tomu da se prihvati novost Duha ne postavljajući prepreke: valja dopustiti mladima da nađu prostora, da se čuva i dijeli duh besplatnosti, da se ne izgubi inicijativa početaka dajući prednost umirujućim odlukama koje ne pomažu živjeti novosti vremena“, kazao je.

Čitati znakove vremena tragom Drugoga vatikanskog koncila

Papin je poticaj da se ponovno otkrije onaj početni zanos, uz pogled na novosti vremena.

„Koncil nas je potaknuo da čitamo znakove vremena – a prije svega dao nam je primjer – stoga, svjesni društvenih promjena, možete se upitati: kako danas biti vjerni službi radnika? Kako živjeti obvezu ekološkoga obraćenja i pomirenja? Kako animirati talijansko društvo na gospodarskom, političkom i radnom području, pridonoseći razlučivanju prema mjerilima cjelovite ekologije i bratstva?“, poručio je papa Franjo.

Sijači nade u teškom vremenu

„Riječ je, dakle, o tomu da gledamo naprijed, da se zauzmemo za novu sjetvu koja je još potrebnija u teškom i tmurnom vremenu koje proživljavamo zbog, najprije pandemije, a potom i rata. Zbog toga ste pozvani biti sijači nade posebno što se tiče svijeta rada“, napomenuo je rimski biskup. Istaknuo je da je važno da se radnike i njihove probleme sasluša unutar kršćanske zajednice.

„Naime, rad prolazi kroz razdoblje promjene koje valja pratiti. Društvene nejednakosti, oblici ropstva i iskorištavanja, siromaštvo obitelji zbog nedostatka posla ili zbog slabo plaćenoga rada, stvarnosti su koje se u našim crkvenim sredinama trebaju saslušati. To su, više-manje, oblici iskorištavanja; nazovimo ih njihovim imenom… Potičem vas da vaš um i vaše srce budu otvoreni prema radnicima, ponajviše ako su siromašni i bespomoćni; da dadete glas onima koji ga nemaju; da se ne brinete toliko o svojim članovima, nego da budete kvasac u društvenom tkivu zemlje, kvasac pravednosti i solidarnosti“, rekao je Sveti Otac.

Obnova dolazi odozdo

Papa Franjo je preporučio posebnu pozornost prema radu žena i mladih ljudi. To je rad za koji, kako je rekao, valja sklapati dostojanstvene ugovore, a ne one uz koje se gladuje, koji će također omogućiti vrijeme i prostor za odmor uz obitelj. Primijetio je također da se pokret poziva na socijalni nauk Crkve u čijem su središtu načela solidarnosti i supsidijarnosti, te podsjetio da su obitelji, zadruge, poduzeća i udruge, živo tkivo društva. Kao što stoji u enciklici Fratelli tutti, brojne udruge i organizacije civilnoga društva pomažu nadoknaditi slabosti međunarodne zajednice.

„Treći svjetski rat koji je u tijeku čini nas svjesnima da obnova dolazi odozdo, gdje se odnosi žive u solidarnosti i povjerenju. Nemojmo dopustiti da nam se oduzme hrabrost novih početaka pomirenja i bratstva“, zaključio je papa Franjo, a prenosi Vatican News.