Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Smrt nije potpuno uništenje osobe

Vatikan (IKA)

Sveti Otac predslavio je u četvrtak 5. studenoga misu zadušnicu za šest kardinala i 163 biskupa preminula tijekom posljednjih 12 mjeseci, objavio je Vatican News.

Papa je misu slavio s malobrojnim vjernicima u bazilici sv. Petra.

U homiliji se osvrnuo na Isusove riječi „Ja sam uskrsnuće i život“ iz Evanđelja o uskrišenju Lazara kao i na Martinu ispovijest: „Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!“

Isusove riječi, rekao je Papa, Marti daju nadu u buduće uskrsnuće i izazivaju nas „da vjerujemo u uskrsnuće“ kao stvarnost koja „i danas otajstveno djeluje u našim životima“. Suočeni sa smrću proživljavamo tugu i zbunjenost. Ali, s Isusovom objavom, sposobni smo opažati nevidljive stvarnosti i vidjeti stvari u svjetlu vječnosti. Oni koji stvari vide samo sa zemaljske točke gledišta ne mogu razumjeti Božji plan za one koje voli. Međutim, kada vidimo stvari s Božjeg gledišta, smrt više ne shvaćamo kao „nesreću“, nego kao „providonosni čin Gospodina čije misli nisu poput naših“, rekao je Franjo.

„Dok se molimo za kardinale i biskupe umrle tijekom ove protekle godine, molimo Gospodina da nam pomogne da ispravno razmotrimo parabolu njihovih života.“ Papa se pomolio Bogu da „otkloni nesvetu tugu, koje se povremeno bojimo, da je smrt kraj svega“. Svi ljudi osjetili su strah od smrti; čak se i vjernici neprestano moraju obraćati u vjeri u uskrsnuće, kazao je.

Smrt nije „potpuno uništenje osobe“, naglasio je Sveti Otac, nego moramo vjerovati u Gospodina koji nam govori „Ja sam uskrsnuće i život“. Ove Isusove riječi, „prihvaćene s vjerom, čine našu molitvu za našu umrlu braću i sestre istinski kršćanskom“, objasnio je.

Ovo gledište daje nam istinsko, „realistično“ razumijevanje života onih koji su otišli prije nas i pomaže nam da „razumijemo značenje života koji ne teži zemaljskoj domovini, nego boljoj, nebeskoj domovini“.

Moliti za pokojne korisna je i za one koji ostaju u ovozemaljskom življenju, istaknuo je Papa. „Ulijevaju nam istinsko viđenje života; otkrivaju nam značenje kušnji koje moramo podnijeti da bismo ušli u kraljevstvo Božje; otvaraju naša srca istinskoj slobodi i neprestano nas nadahnjuju da tražimo vječna bogatstva.“

Življenje onih koji slijede Gospodina oblikuje želja da čine što je ugodno Bogu, dodao je Franjo. „Tako se sa zahvalnošću prisjećamo svjedočenja pokojnih kardinala i biskupa, danog u vjernosti Božjoj volji. Molimo se za njih i trudimo se slijediti njihov primjer.“

Sveti Otac homiliju je zaključio molitvom Bogu da nastavi „nadalje izlijevati nad nas svoga Duha mudrosti, napose u ovim vremenima kušnje“, dodavši da nas Gospodin „ne napušta, nego ostaje među nama, uvijek vjeran svom obećanju: „I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta“, objavio je Vatican News.