Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Sport je u službi osobe, a ne logike moći

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 30. siječnja Talijanski odbojkaški savez u audijenciju, istaknuvši da sport može pomoći u prevladavanju sramežljivosti i krhkosti te u dozrijevanju vlastite svijesti, izvijestio je Vatican News.

U sportu ne postoji samo individualna dimenzija, nego je svatko dio skupine, te su igrači tima poput udova tijela. Posebno u odbojci postoji podizanje, dodavanje suigraču čija je zadaća završiti akciju. Igrač nije nikada sam, uvijek postoji netko komu treba služiti, rekao je papa Franjo članovima Talijanskoga odbojkaškog saveza. U prisutnosti oko 300 osoba Papa je želio dati neke upute polazeći upravo od osnova odbojke.

Sport u službi osobe

Spomenuvši prije svega kako Odbojkaški savez, zajedno s Generalnim tajništvom Talijanske biskupske konferencije, sudjeluje u procesu širenja odgojnih vrijednosti sporta na teritoriju i među sportskim klubovima, Papa je istaknuo: „To je proces u cjelovitoj perspektivi da bi tehniku povezao s mogućnošću davanja najboljega od sebe, kako u sportskoj aktivnosti tako i u životu. Sport, naime, treba uvijek biti u službi osobe i društva, a ne interesa ili logike moći“.

Rimski je biskup potom citirao svetoga Ivana Pavla II., odnosno njegove riječi iz 1984., u prigodi Međunarodnoga jubileja sportaša: „Dostojanstvo ljudske osobe cilj je i mjerilo prosudbe svake sportske aktivnosti“.

 Servis i prijem servisa

Ohrabrujući prisutne da nastave ići započetim putem, istaknuo je pet temelja odbojke, počevši od servisa. „Prije svega, tu je servis, prvi udarac kojim započinje igra. U utakmici, kao u svakodnevnom životu, valja dati inicijativu, preuzeti odgovornost, uključiti se. Ne valja nikada ostati nepomični! Sport može mnogo pomoći u prevladavanju sramežljivosti i krhkosti, u dozrijevanju vlastite svijesti, u tomu da budemo protagonisti“, rekao je.

Nakon servisa slijedi prijem servisa jer, kao što valja biti spreman primiti loptu i usmjeriti ju u određeni prostor, tako je važno biti spreman prihvatiti savjete i slušati, ponizno i strpljivo, rekao je Papa te istaknuo koliko je dragocjen lik trenera.

„Ne možemo postati prvaci bez vodstva, bez trenera koji je spreman pratiti, motivirati, ispravljati ne ponižavajući, podizati kada se padne te podijeliti radost pobjede. Potrebne su osobe koje su čvrsta uporišta, sposobne poučiti kako dobro ‘primiti’, identificirajući talente svojih sportaša kako bi učinili da daju što bolje rezultate“, dodao je.

Dizanje, napad i ‘zid’

Napominjući kako u sportu i u životu nikada nismo sami, Papa se osvrnuo na treći temelj odbojke, na dizanje. „Dodavanje suigraču čija je zadaća završiti akciju. Nikada niste sami, uvijek postoji netko komu valja služiti. Ne postoji samo individualna dimenzija, nego ste dio skupine: svatko je pozvan dati svoj prinos kako biste zajedno pobijedili“, rekao je.

U svijetu u kojemu se po svaku cijenu nastoji pojaviti i pokazati, u kojemu se ‘ja’ nalazi ispred ‘mi’, u kojemu se odbacuje one koji su slabi i neproduktivni, sport može biti uvjerljivi znak jedinstva, integracije, i može uputiti snažnu poruku mira i prijateljstva, dodao je Papa te istaknuo kako je akcija napada svakako odlučujuća, ali sport je pozvan uvijek prakticirati zdravo natjecanje, ne tražeći prečace. „Požrtvovnost, trening, strogost, bitni su elementi sporta, dok doping, osim što je opasan, prijevara je koja igri oduzima ljepotu i zabavu, kaljajući ju neistinama i čineći ju prljavom“, istaknuo je.

Na kraju je govorio o ‘zidu’, tj. obrana. Na toj se riječi Sveti Otac zadržao podsjećajući kako ona često ima potpuno drugačije značenje od onoga čemu sportska praksa može poučiti. „Ta nas riječ potiče na razmišljanje o zidovima prisutnima na raznim mjestima u svijetu, znaku podjela i zatvaranja, o nesposobnosti ljudi za dijalog, o umišljenosti onih koji misle da se mogu sami spasiti. U odbojci, naprotiv, kada postavljate zid skačete visoko kako biste se suočili s protivnikovim zakucavanjem; ta nam gesta pomaže razmišljati o toj riječi u pozitivnom smislu. Skočiti uvis znači odvojiti se od tla, od materijalnosti, a time i od svih poslovnih logika koje štete sportskom duhu“, rekao je.

Sveti je Otac na kraju pozdravio članove Talijanskoga odbojkaškog saveza potičući ih da uvijek budu svjedoci ispravnosti i odanosti. Posebno je pritom u mislima imao mlade. Mnogi mladi vas gledaju i navijaju za vas; za njih ste uzori, nemojte ih razočarati, potaknuo ih je papa Franjo, a prenosi Vatican News.