Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo sudjelovao na zasjedanju Vijeća kardinala

Vatikan (IKA)

Zasjedanje Vijeća kardinala u kojem je sudjelovao i papa Franjo održano je 5. i 6. prosinca 2022. u Domu sv. Marte u Vatikanu, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Sudjelovali su kardinali: Pietro Parolin, Giuseppe Bertello, Óscar A. Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, Oswald Gracias i Fridolin Ambongo Besungu te tajnik Vijeća, nadbiskup Marco Mellino. Papa je sudjelovao oba dana.

U ponedjeljak 5. prosinca Sveti Otac i članovi Vijeća slavili su u bazilici sv. Petra misu za preminuloga kardinala Richarda Kuuiaa Baawobra.

Prvoga dana zasjedanja tema je bila konferencija COP27 održana u Egiptu prošlog mjeseca, o kojoj su izvijestili kardinal PArolin i kardinal Ambongo Besungu.

U utorak su kardinali s Papom promišljali o kontinentalnoj fazi pripreme za Biskupsku sinodu koja će biti održana pod geslom „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“, na temelju izvješća tajnika Sinode kardinala Grecha i plodova digitalnog sinodskog hoda razvijenog u suradnji s Dikasterijom za komunikaciju.

Kardinal O’Malley predstavio je nedavno poduzete napore Komisije za zaštitu maloljetnika u službi biskupskih konferencija i Rimske kurije. O Konferenciji Federacije azijskih biskupskih konferencija, održanoj u listopadu u Bangkoku je pak izvijestio kardinal Gracias.

Kardinali i Papa su se dotaknuli i novosti po nekim aktualnim pitanjima u raznim geografskim referentnim područjima te su dali opću ocjenu napretku Vijeća tijekom posljednjih godina.

Sljedeće zasjedanje zakazano je za travanj 2023. godine.