Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo u Quebecu

Quebec (IKA)

Četvrtoga dana pokorničkoga hodočašća u Kanadu, 27. srpnja, papa Franjo napustio je Albertu i nakon četverosatnoga leta stigao u međunarodnu zračnu luku Jean Lesage u Quebecu, prenosi Vatican News.

Automobilom se zatim uputio duž Velike aleje (Grande Allee) pored Battlefields parka i Abrahamovih ravnica u Stari grad – Citadelle de Québec, rezidenciju generalne guvernerke, pred kojom su ga dočekali  guvernerka Mary Simon (75) i premijer Justin Trudeau (50) te je održana svečanost dočeka.

Papa se zatim zadržao u privatnom razgovoru s prvom guvernerkom domorodačkih korijena, majke Inuk i oca Engleza, koja ima troje djece, a govori engleski i inuktitut jezike. Službu 30. generalne guvernerke Kanade preuzela je 6. srpnja 2021. Poznata je po zalaganju za prava starosjedilaca, sedamdesetih godina prošloga stoljeća radila je na sporazumu kojim su prvi puta na području James Baya i sjevernoga Quebeca priznata prava naroda Cree i Inuita. Bila je prva veleposlanica Arktika i u Danskoj. Godine 2008. prihvatila je službenu javnu ispriku tadašnjega premijera Stephena Harpera preživjelima rezidencijalnih škola i svim autohtonim narodima Kanade. 

Papa se zatim privatno susreo i s premijerom Justinom Trudeauom, sinom popularnoga nekadašnjega premijera Pierra Trudeaua; godine 2008. taj je učitelj izabran za zastupnika u Kanadskom parlamentu, a kao vođa Liberalne stranke prvi je puta izabran za predsjednika vlade godine 2015., te sada služi treći mandat (od 2021). Premijer je razgovarao i s Papinim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Slijedi susret s građanskim vlastima, diplomatskim zborom i predstavnicima autohtonih naroda na kojem će Papa održati govor, a potom otići na počinak u nedaleko sjedište Nadbiskupije Quebec gdje mu je domaćin kardinal Gerald Cyprien Lacroix.

U četvrtak 28. srpnja Papa će slaviti misu u Nacionalnom svetištu sv. Ane u Beaupréu i Večernju s biskupima, prezbiterima, đakonima, osobama posvećenog života, sjemeništarcima i pastoralnim djelatnicima u katedrali Naše Gospe u Québecu.

U središtu 37. inozemnoga putovanja pape Franje pod geslom “Hodimo zajedno” koje je nazvao “pokorničkim hodočašćem” je susret s autohtonim narodima i traženje oproštenja kako bi se pridonijelo putu pomirenja i ozdravljenja, kao i susret s Crkvom u Kanadi koja se suočava s izazovom izraženog sekularizma.