Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo uputio brzojav sućuti obiteljima i žrtvama smrtonosnog požara u Valenciji

Vatikan/Valencija (IKA)

Papa Franjo uputio je u petak, 23. veljače 2024. brzojav sućuti u kojem je izrazio svoje molitve za žrtve i sve one koji su pogođeni požarom u dva stambena objekta u gradu Valenciji u Španjolskoj, gdje je potvrđena smrt četvero osoba, a mnogi se vode kao nestali, izvijestio je Vatican News.

Papa Franjo prati vijesti o požaru u stambenoj zgradi u predgrađu Valencije u istočnoj Španjolskoj, u kojem su već izgubljeni životi te jamči svim pogođenima duhovnu blizinu i molitve. Papine riječi zabrinutosti i bliskosti istaknute su u brzojavu sućuti koji je u njegovo ime potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, a upućene su nadbiskupu Valencije Enriqueu Benaventu Vidalu.

Potvrđeno je da su četiri osobe poginule, a 14 osoba se vodi kao nestale nakon požara koji je u četvrtak, 22. veljače izbio u stambenom kompleksu s ukupno 14 katova.

Papa je istaknuo da preporučujući duše pokojnika Božanskom Milosrđu, uvjerava narod Valencije i sve obitelji koje su pogođene u duhovnu blizinu, te moli Gospodina da im da snage u trenucima boli. Također je uputio molitve za potporu vatrogascima i svima koji sudjeluju u operacijama potrage i spašavanja.

S tim nakanama, zaključno stoji u brzojavu, Papa je zazvao zagovor zaštitnice Valencije, Nuestre Senora de Los Desamparados i španjolskog zaštitnika svetog Josipa te udijelio apostolski blagoslov kao zalog nade u uskrslog Krista.

Trodnevna žalost

Španjolske vlasti proglasile su trodnevnu žalost. Premijer Pedro Sánchez posjetio je mjesto nesreće, obećavši podršku pogođenima i izrazivši zahvalnost vatrogascima i vojnim djelatnicima koji su bili uključeni u gašenje požara.

Odmah nije bilo poznato koliko je ljudi bilo prisutno u dvjema zgradama kad je izbio požar, ali se pretpostavlja, prema lokalnim izvještajima, da su deseci izgubili svoje domove i imovinu. Kompleks je imao oko 140 stanova, izvijestio je Vatican News.