Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Zajedništvo se stvara hodeći zajedno

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 25. ožujka u audijenciju oko 2 tisuće hodočasnika iz mjesta Rho, prenosi Vatican News.

Mnoštvo stvarnosti iz kojih dolaze, različite generacije i komplementarnost darova vlastitih hodočasnicima iz mjesta Rho, nedaleko od Milana, bili su za papu Franju prigoda da ponovno istakne kako je u naviještanju evanđelja to bogatstvo u Crkvi snažnije od bilo koje riječi.

„Crkva je, naime, tijelo koje čine brojni udovi, koji svi služe jedni drugima i koje sve pokreće ista ljubav: ona Kristova (usp. 1 Kor 12,12). Uvijek imajte na umu da ljepotom i bogatstvom te raznolikosti i toga zajedništva svijetu donosite Isusa; to je najsnažnije sredstvo kojim naviještate evanđelje, više od riječi!“, naglasio je Sveti Otac.

Dodao je da „samo hodeći zajedno kao braća i sestre, otkrivamo da svijet ne završava s nama, da se zajednica ne stvara u ogledalu i da bratstvo ljude čini slobodnijima i sretnijima“.

Od neplodne zemlje do raskošne poljane

„Župa je mjesto gdje s ljubavlju hodimo zajedno u različitostima podrijetla te kulturnih i društvenih stanja. Ona je mjesto na kojemu se susrećemo i upoznajemo, otkrivajući da svatko ima nešto jedinstveno što može dati i primiti. Kroz različite formativne aktivnosti, oratorij, brigu o siromašnima, starijim osobama, usamljenima, pratnju zaručničkih parova ili mladih obitelji, te sportske aktivnosti ili glazbene sastave, pripremate teren, katkada malo suh i tvrd, kako biste sijali ljubav i promijenili područje na kojemu živite u raskošnu poljanu, bogatu dobrim plodovima evanđelja“, rekao je Papa.

Župa je mjesto gdje se širi krug odnosa

Spomenuvši se šest godina tijekom kojih je bio župnik, papa Franjo je u svjetlu tog iskustva objasnio da voljeti znači širiti krug odnosa, radeći zajedno, uvijek tražeći zajedničke točke, a ne razloge za podjele. „Župa je, naime, mjesto kamo se ide kako bismo se osjećali voljeni, u potrazi za srdačnim osmijehom, mjesto na koje svatko donosi svoje breme i dobra kako bi ih podijelio s braćom. Nemojte se nikada umoriti otvarati vrata i prozore onima koji kucaju. Nemojte nikada reći ‚sad nije vrijeme‘“, potaknuo je Sveti Otac prisutne.

Spomenuvši se jednog župnika koji je, da ga ne bi uznemiravali vjernici koji su zatekli zatvorena vrata, htio prozore zatvoriti ciglama, opisao je kako treba izgledati istinski pastoral župe: ruke raširene, oči željne susreta i pune ljubavi.

Istodobno je ponovno upozorio na „kugu koja uništava župe“ − ogovaranje. „Postoji vrlo dobar lijek; ako osjetite želju za ogovaranjem, ugrizite se za jezik. Nateći će i nećete moći govoriti“, savjetovao je Papa.

Starije osobe i mladi

Napomenuvši na kraju kako se njihove župe nalaze na mjestu bogatom duhovnošću, obilježenom poviješću velikodušne i plodne Crkve, Sveti Otac je hodočasnicima zahvalio zato što svojom vjerom i bratskom ljubavlju održavaju živom tu baštinu, kako ona ne bi prestala rasti. „Bit će mnogo teškoća, bit će unutarnjih borbi, zavisti, ali zajedno valja izdržati kako to ne bi uništilo lijepu povijest župe koju imate. Idite naprijed!“, rekao je.

Papa se posebno obratio starijim osobama potičući ih da mladima prenesu svjedočanstvo koje su primili od generacija koje su im prethodile, obogaćujući ga svojim zauzimanjem i svojim svjedočenjem. Mlade je ohrabrio da se ne boje razgovarati sa starijima, jer oni će im – kako je rekao – dati snagu da idu naprijed. „To ne znači uvijek gledati unatrag. Razgovarajte sa starijim osobama, ali gledajte naprijed, prema horizontu. Važno je da se mladi susreću i razgovaraju sa starijima“, istaknuo je papa Franjo, a prenosi Vatican News.