Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: I starije su osobe sadašnjost i budućnost Crkve

Vatikan (IKA)

Audijencija kod pape Franje bila je vrhunac i završni dio prvoga Međunarodnog kongresa o pastoralu starijih osoba, koji je u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život, održan u Vatikanu od 29. do 31. siječnja, o temi „Bogatstvo godinâ“

Život je dar, a kada je dug onda je povlastica; bogatstvo je godina bogatstvo ljudi, dragocjeno blago koje poprima oblik na putu života – rekao je papa Franjo susrevši se sa sudionicima prvoga Međunarodnog kongresa pastorala starijih osoba održanog u Rimu na temu „Bogatstvo godinâ“.

Starost je u XXI. stoljeću postala jedno od obilježja čovječanstva – primijetio je Papa te dodao da velika prisutnost baka i djedova u župama i u društvu zahtijeva nove odgovore i promjene u pastoralnim navikama. Osvrnuvši se na pojavu sve veće dugovječnosti stanovništva, Papa je to povezao sa Svetim pismom.

U Bibliji je dugovječnost blagoslov. Suočava nas s našom slabošću, s uzajamnom ovisnošću, s našom obiteljskom povezanošću kao i vezama u zajednici, i ponajviše s našim stanjem djece Božje. Dajući nam starost, Bog Otac nam daruje vrijeme da ga bolje upoznamo, da postanemo bliski s njim, da sve više uđemo u njegovo srce i da mu se prepustimo. To je vrijeme u kojemu se pripremamo da u njegove ruke predamo svoj duh, zauvijek, s pouzdanjem djece.

Međutim, to je – kako je rekao Papa – i vrijeme nove plodnosti. Božji naum spasenja, naime, ostvaruje se i u siromaštvu slaboga, neplodnoga i nemoćnoga tijela. Iz neplodnoga Sarinog krila, i stogodišnjega Abrahamova tijela rođen je izabrani narod. Od Elizabete i staroga Zaharije rođen je Ivan Krstitelj. Stara osoba, i kada je slaba, može biti sredstvo povijesti spasenja.

Kada mislimo na starije osobe, trebamo naučiti promijeniti vremena glagola – primijetio je Papa. Ne postoji samo prošlost, kao da za starije postoji samo život iza leđa i pljesnivi arhiv. Gospodin može i želi s njima napisati nove stranice, stranice svetosti, služenja, molitve. I starije su osobe sadašnjost i budućnost Crkve. Oni su i budućnost Crkve koja, zajedno s mladima, prorokuje i sanja. I vrlo je važno da starije osobe i mladi međusobno razgovaraju – istaknuo je Papa.

Zbog toga vas molim da se ne štedite u navještanju evanđelja bakama, djedovima i svim starijim osobama. Idite im u susret s osmijehom na licu i Evanđeljem u rukama. Iziđite na ulice svoje župe i potražite starije koji žive sami. Starost nije neka bolest, ona je povlastica! Samoća može biti bolest, ali uz ljubav, blizinu i duhovnu utjehu možemo je izliječiti, istaknuo je Papa.

U današnjim sekulariziranim društvima brojnih zemalja, sadašnji naraštaji roditelja uglavnom nemaju onu kršćansku formaciju i onu živu vjeru koju, naprotiv, bake i djedovi mogu prenijeti svojim unucima. Zbog toga su oni prijeko potrebna karika u odgoju za vjeru djece i mladih.

Trebamo se naviknuti uključivati ih u svoje pastoralne obzore i smatrati ih, i to ne samo povremeno, jednom od životnih sastavnica naših zajednica. Oni nisu samo osobe kojima smo pozvani pomoći i zaštititi ih kako bismo čuvali njihov život, nego mogu biti sudionici evangelizacijskoga pastorala, povlašteni svjedoci vjerne Božje ljubavi, istaknuo je papa Franjo.

Na kongresu „Bogatstvo godinâ“ održanom od 29. do 31. siječnja u Kongresnom centru “Augustinianum” u Rimu sudjelovalo je više od 500 stručnjaka i pastoralnih djelatnika iz 60 zemalja. To je prvi skup te vrste koji je organizirala Sveta Stolica, a na njemu se posebno razgovaralo o tri teme: kulturi odbacivanja, odgovornosti obitelji prema starijim osobama te pozivu osoba takozvane treće dobi u Crkvi.