Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa imenovao novog tajnika Dikasterija za evangelizaciju

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je u srijedu 15. ožujka nigerijskog nadbiskupa Fortunatusa Nwachukwua novim tajnikom Dikasterija za evangelizaciju, u sklopu Sekcije za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Vatican News.

Nadbiskup Nwachukwu imenovan je tajnikom Dikasterija za evangelizaciju na Odsjek za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve. Nadbiskup Nwachukwu, naslovni nadbiskup Acquavive, od 17. prosinca 2021. služi kao stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i specijaliziranim institucijama u Ženevi te pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Obnašao je i dužnost predstavnika Svete Stolice pri Međunarodnoj organizaciji za migracije.

Rođen 10. svibnja 1960., nadbiskup Nwachukwu zaređen je za svećenika biskupije Umuahia u Nigeriji, 17. lipnja 1984., a kasnije je inkardiniran u biskupiju Aba, 2. travnja 1990. godine. Godine 2012. papa Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Nikaragvi i naslovnim nadbiskupom Acquavive.

Kasnije je od 2017. služio na Antilima kao apostolski nuncij za Trinidad i Tobago, kao i za Barbados, Dominiku, Jamajku, Sveti Kitts i Nevis, Sveti Vincent i Grenadine te Gvajanu. Nadbiskup Nwachukwu također je obnašao dužnost apostolskog nuncija u Svetoj Luciji, Grenadi, Bahamima, Surinamu i Belizeu 2018., izvijestio je Vatican News.