Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: „Influencer“ u 21. stoljeću je čuvar korijenja

Panama (IKA)

Veličanstveno bdjenje oko 300.000 mladih s papom Franjom održano je u subotu 26. siječnja (27. siječnja po srednjoeuropskom vremenu) na Polju sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Svjetskoga dana mladih, u panamskom Metro parku.

Nakon uvodnog programa i tri svjedočenja – obitelji Erike in Rogelija, bivšega ovisnika Alfreda i djevojke iz Palestine, sudionicima 34. svjetskoga dana mladih, koji se održava pod geslom Marijinih riječi: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi” i nastavak je Biskupske sinode održane prošlog listopada, mladima se obratio Sveti Otac.

Osvrnuo se na te tri životne priče – ljubavne priče, istaknuvši da je Gospodin prvi koji će reći „da“ i  traži da i mi odgovorimo „da“ kada nas pozove da budemo dio ljubavne priče. Papa je istaknuo Mariju kao najbolji primjer kako reći „da“ i vjerovati u Božju ljubav i obećanja. To je ono što Mariju čini Božjim „influencerom“.

Marijin „da“ odzvanja i širi se u svakom naraštaju, rekao je Papa i zahvalio mladom paru na suočavanju s teškoćama i rizikom povezanima s rođenjem njihove kćeri nakon što joj je dijagnosticiran Down sindrom. Reći „da“ Gospodinu znači prihvatiti život u svoj njegovoj krhkosti. Bog želi napisati ljubavnu priču kroz naše slabosti i mane. Veliki je to dar – znati da imamo Oca koji nas prihvaća usprkos svim našim nesavršenostima, rekao je Papa.

Zahvalio je i mladiću koji je svjedočio o svojoj borbi s ovisnošću o drogi. Papa je pritom istaknuo kako nam je nemoguće rasti i napredovati ako nemamo jake korijene koji nas podržavaju – korijenje znanja, zaposlenja, obitelji, zajednice. Bez njih ne možemo sanjati o budućnosti, upozorio je Papa. Jer sanjati o budućnosti znači odgovoriti na pitanje „Za koga živim?“

Biti „influencer“ u 21. stoljeću znači biti čuvar korijenja, čuvar svega što nas čini dijelom drugih, što nam daje osjećaj da pripadamo, rekao je Papa osvrnuvši se na treće svjedočenje, mlade Palestinke koja je otkrila vjeru na Svjetskom danu mladih u Krakovu godine 2016. Tamo je pronašla živu i sretnu zajednicu koja joj je dala osjećaj pripadanja i omogućila joj da živi radost koja dolazi iz susreta s Kristom.

Papa je zatim upitao mlade jesu li voljni reći „da“? Jesu li spremni biti „influenceri“ poput Marije? Zaključivši da nas samo ljubav čini humanijima i ispunjenima, Papa je mladima poručio:  Ne bojte se reći Isusu da želite biti dio njegove ljubavne priče na ovom svijetu!“

Nakon bdjenja mnogi su mladi noćili u parku kako bi u nedjelju ujutro sudjelovali u središnjem misnom slavlju Svjetskog dana mladih koje predvodi Sveti Otac.

Ključne riječi:
bdjenje mladi Panama Papa