Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa isusovačkoj subraći: Pada broj zvanja, no budimo ponizni i kreativni u Gospodinu

Atena (IKA)

Papa Franjo susreo se 4. prosinca za apostolskog pohoda Grčkoj s predstavnicima Družbe Isusove u toj zemlji. Talijanski list La Civiltà Cattolica objavio je 16. prosinca prijepis Papina obraćanja, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Sveti Otac u jednosatnom razgovoru sa sedmoricom od devetorice subraće koji djeluju u Grčkoj govorio je o Božjoj poruci redovnicima u vremenu kada je sve manji broj zvanja i kada se apostolati mijenjaju. Slijedeći dugogodišnju tradiciju vezanu uz te događaje, isusovački je list La Civiltà Cattolica objavio transkript na talijanskom pod naslovom “Logika neobjašnjivog“.

Papa je pozvao braću neka mu slobodno postave pitanja i podijele svoje priče. Među pitanjima bila su i ona o padu broja zvanja te o budućnosti Družbe, na što je Papa rekao kako je to stvarnost mnogih redova i kongregacija. Primijetio je kako je Družba imala više od 33 tisuće članova dok je on bio u novicijatu 1958., a sada se ta brojka prepolovila. No, smanjenje broja ima smisao te se moramo zapitati koji je. Za isusovce to ima “značenje u smislu poniženja”. Podsjetivši kako duhovne vježbe sv. Ignacija Lojolskog upućuju na poniznost i poniženje, Papa je kazao kako o krizi zvanja isusovac ne može ostati na razini sociološkog objašnjenja. Dublja istina je da Gospodin vodi do tog poniženja brojeva da svakome otvori put do cilja tih duhovnih vježbi – odnosno – “trećeg stupnja poniznosti“. On među ostalim glasi: “želim i biram još više siromaštva sa siromašnim Kristom a ne bogatstvo, više sramote s Kristom punim sramote a ne časti“. Moramo se naviknuti na poniženje, naglasio je Papa.

Uz poniženje je i umor, onaj “dobar umor“ onoga koji je posvetio svoj život. Tomu među ostalim svjedoči jedan od braće rođen u Belgiji, koji aktivno radi s migrantima te je jednom bio uhićen jer su ga zamijenili za trgovca ljudima. Papa je primijetio kako je put redovnika doći u starost možda umoran, ali s osmijehom, s radošću što je obavio svoj posao. Kada vidite nasmijanu, umornu – ali ne ogorčenu – starost, to je pjesma posvećena nadi.

Papi se obratio i isusovac koji još nije zaređen za svećenika. Papa je pohvalio uvid koji braća često imaju u situacijama i osobnostima te ispričao svoje iskustvo za vrijeme kada je bio isusovački provincijal u Argentini te je morao odlučiti hoće li odobriti jednog sjemeništarca za ređenje. Mladić je bio perspektivan, no jedan mu je brat savjetovao neka ga najprije pošalje u apostolat prije ređenja. Pitam se zašto braća isusovci imaju sposobnost razumijevanja prave prirode života, kazao je Papa, navodeći – možda je to zato što znaju povezati afektivnost i praktičan rad.

Papa je razgovarao i s isusovcem rođenim u Koreji koji je osnovao centar za izbjegličku djecu u Ateni, a trenutačno radi “samo“ kao volonter u istoj organizaciji. Papa ga je pohvalio što je odstupio s čelne pozicije, rekavši kako bi svaki isusovac trebao učiniti isto. Nijedan apostolat ne pripada nama jer je od Gospodina. Time se izražava stvaralačka ravnodušnost. Treba biti otac i pustiti dijete da raste, rekao je Papa.

Odgovarajući na pitanja o budućnosti reda, Sveti Otac rekao je kako isusovci moraju biti „vjerni Kristovu križu“ te “kreativni u Bogu” kako bi se suočili s konkretnim izazovima, konkretnim rješenjima. Papa je pozdravio napore u ekumenskom dijalogu, kazavši kako ekumenski dijalog između katolika i pravoslavnih sada ide u dobrom smjeru, što pokazuje kako su dobro sijali molitvom, nadom i svim onim što su bili u mogućnosti činiti. Pozvao je redovnike da kamo Bog očituje svoju volju i poziva na poslušnost, slijedeći logiku Kraljevstva Božjega, logiku proturječnosti, neobjašnjivog. Podsjetio je i neka se ne napusti molitva, koja je središte.