Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa izrazio blizinu stanovništvu Grčke i Italije pogođenom požarima i olujama

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je u petak, 28. srpnja brzojave povodom razornih požara u Grčkoj i Italiji te velikih oluja na sjeveru Italije.

Papa je poslao dva odvojena brzojava predsjednicima biskupskih konferencija Grčke i Italije, mons. Petrosu Stefànouu i kardinalu Matteu Mariji Zuppiju, koje je potpisao kardinal državni tajnik Pietro Parolin, u kojima izražava svoju duhovnu blizinu svima koji su pogođeni požarima, toplinskim valom i, u sjevernoj Italiji, olujama.

Njegova Svetost papa Franjo duboko je zabrinut prijetnjom po život i štetom uzrokovanom šumskim požarima kojim su zahvaćene velike površine u raznim dijelovima Grčke i šire, kao posljedicom trenutnog toplinskog vala koji pogađa brojne europske zemlje. Papa jamči svoju duhovnu blizinu i moli na poseban način da Svemogući Bog blagoslovi napore vatrogasaca i pripadnike interventnih službi uključenih u borbu protiv te opasne situacije. Također se nada da će opasnosti za naš zajednički dom, pogoršane trenutnom klimatskom krizom, potaknuti sve da obnove svoje napore u brizi za dar stvaranja, za dobrobit budućih naraštaja, navodi se u Papinom brzojavu predsjedniku Grčke BK.

U poruci kardinalu Zuppiju i talijanskim biskupima, Papa moli predsjednika CEI-a da prenese njegovu blizinu stanovništvu pogođenom olujama i požarima, “koji naglašavaju potrebu provedbe hrabrih i dalekovidnih napora za suočavanje s izazovom klimatskih promjena i odgovornom zaštitom stvorenoga svijeta”. Na kraju zaziva utjehu za one koji trpe posljedice “tako teških katastrofa” i izražava zahvalnost onima koji “velikodušno pružaju pomoć, posebno vatrogascima”.