Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa izrazio zabrinutost ruskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici

Vatikan (IKA)

Papa Franjo se u petak 25. veljače u podne uputio u Veleposlanstvo Ruske Federacije pri Svetoj Stolici, smješteno u Via della Conciliazione, gdje se zadržao više od pola sata, objavio je Vatican News.

Sa željom da izrazi zabrinutost zbog rata u Ukrajini, papa Franjo se oko podneva uputio prema Veleposlanstvu Ruske Federacije pri Svetoj Stolici, na čelu s veleposlanikom Aleksandrom Avdejevim. Papa se u zgradi zadržao više od pola sata, potvrdio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Papa pomno prati razvoj situacije u Istočnoj Europi, te je nekoliko puta apelirao na mir i dijalog. Posljednji takav poziv uputio je u srijedu 23. veljače na općoj audijenciji kada je izrazio veliku bol te pozvao da 2. ožujka, Pepelnica, bude dan molitve i posta za mir.

„Želio bih apelirati na one koji imaju političku odgovornost, da naprave ozbiljan ispit savjesti pred Bogom, koji je Bog mira, a ne rata, Otac sviju, a ne samo nekoga, koji želi da budemo braća, a ne neprijatelji“, rekao je tada Sveti Otac.

Samo dan nakon Papinog apela, Ukrajina je napadnuta. Državni tajnik kardinal Pietro Parolin je u tom „najmračnijem času“ za zemlju, podsjetio na taj hitan Papin apel. Dodao je da „još ima vremena za dobru volju, još ima prostora za pregovore, još ima mjesta za upotrijebiti mudrost koja sprječava prevladavanje stranačkih interesa, štiti legitimne težnje svih i spašava svijet od ludila i užasa rata“.