Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa je uvjeren da će se financijskim reformama izbjeći skandali

Vatikan (IKA)

Papa Franjo se u razgovoru za novinsku agenciju Reuters, u subotu 2. srpnja, osvrnuo na aktualne događaje u Crkvi i svijetu, prenosi Vatican News. Donosimo četvrti dio sažetka razgovora s Philom Pullellom, u kojem se Papa osvrnuo na financije Svete Stolice.

Odgovarajući na pitanja Papa je rekao kako vjeruje da će se financijskim reformama u budućnosti izbjeći skandali poput onih koji su bili u prvom planu vijesti posljednjih godina i kao prodaja zgrade u Londonu, u Sloane Avenue, koja je sada predmet sudskog procesa u Vatikanskom sudu.

Govoreći o zgradi u Londonu, novinar je upitao: „Vjerujete li da je bilo dovoljno promjena kako bi se izbjeglo da se slični skandali ponove?“ Mislim da je, odgovorio je Papa, te odmah nabrojio sve poduzete korake: Ustanovljenje Tajništva za ekonomiju sa stručnim ljudima koji razumiju, koji ne padaju u ruke ‘dobročiniteljā’ ili prijateljā koji te poslije navedu da pogriješiš; mislim da je taj novi dikasterij koji, recimo to tako, ima u rukama sva sredstva, ozbiljna sigurnost u administraciji. Jer prije je administracija bila vrlo neuredna, rekao je Papa.

Rimski biskup naveo je primjer voditelja odjela Državnoga tajništva koji je trebao upravljati financijama, ali budući da nije bio kvalificiran, misleći dobro, tražio je prijatelje da mu pomognu. Ali, katkada prijatelji nisu bili blažena Imelda pa se dogodilo ono što se dogodilo, rekao je papa Franjo spominjući Imeldu, djevojku iz XIV. stoljeća koja je primjer čistoće. „(Kriva je bila)“, dodao je, „neodgovornost strukture, u tom trenutku, koja je davala odgovornost dobroj osobi koja se nalazila tamo jer je imala to mjesto. Ali, ona nije poznavala (financijske stvari) i morala je tražiti pomoć izvana bez dovoljnoga nadzora iznutra“. Administracija nije bila zrela, primijetio je Papa te na kraju podsjetio da je ideja o Tajništvu za ekonomiju došla od kardinala Pella. On je bio taj genij, istaknuo je papa Franjo.