Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Međureligijski je dijalog odgovor na brojna zla u svijetu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 18. studenoga 2019. u Vatikanu sudionike susreta posvećenoga Dokumentu o ljudskom bratstvu, koji je organizirao Argentinski institut za međureligijski dijalog.

Dokument o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život u veljači ove godine u Abu Dhabiju potpisali su Papa i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb. U današnjem nesigurnom svijetu dijalog među religijama nije znak slabosti, jer vjernici su čimbenik mira za ljudska društva, istaknuo im je Papa, prenosi Vatican News. Pred onima koji nepravedno optužuju religije za poticanje mržnje te da su uzrok nasilja, odgovor nalazi u ponovnom isticanju da je integralizam kuga, imajući u vidu da sve religije u svojoj unutrašnjosti imaju skupinu integralista.

Papa je istaknuo da je vrlo važno da se taj tekst „univerzalnoga obilježja“ proširi i na američkom kontinentu. Posebnost i osjetljivost različitih zemalja i kontinenata mogu doista pridonijeti detaljnom čitanju dokumenta, i njegovom boljem i djelotvornijem razumijevanju. Podsjetio je također da je na međureligijskom susretu održanom tijekom njegova apostolskog putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, istaknuo da u današnjim prilikama religijama nema alternative; ili ćemo zajedno graditi sutrašnjicu, ili neće biti budućnosti, istaknuo je u memorijalnom centru Founder’s Memorial u Abu Dhabiju.

Danas je pak napomenuo da su vjerske tradicije potrebni izvori nadahnuća za promicanje kulture susreta, u skladu s dijalogom Boga s ljudima. Bitna je međureligijska suradnja utemeljena na promicanju iskrenoga i smjernoga dijaloga usmjerenoga prema jedinstvu bez miješanja, zadržavajući vlastiti identitet. Papa misli na jedinstvo koje ide dalje od pukoga političkog pakta; u tom se smislu prisjetio razmišljanja „vrlo mudroga europskog političara“ koji je, osvrćući se na Dokument o ljudskom bratstvu spomenuo Konferenciju na Jalti u tijeku II. svjetskog rata, te primijetio da dokument iz Abu Dhabija uspostavlja bratstvo, nadilazeći i političke saveze. U međuvremenu je, međutim, potrebno učiniti sve što je moguće na političkoj razini, jer je i to važno, poručio je Papa.

Svijet stalno promatra vjernike da bi vidio kakvo je naše ponašanje u odnosu na naš zajednički dom i ljudska prava, u suradnji također s muškarcima i ženama koji ne vjeruju, kako bismo dali učinkovite odgovore na brojne probleme našega svijeta , rekao je Papa te spomenuo rat i glad, bijedu koja pogađa milijune ljudi, krizu okoliša, nasilje, korupciju i moralnu degradaciju, krizu obitelji, gospodarstva, te ponajviše nedostatak nade.

Danas je riječ o tomu da treba promijeniti ponašanja koja su u prošlosti dovela do takozvanih vjerskih ratova, rekao je Papa te spomenuo Noć sv. Bartolomeja, misleći na krvoproliće pobornika reformacije, počinjenoga u kolovozu 1572. godine u Parizu. Dokument o ljudskom bratstvu poziva nas da usvojimo „kulturu dijaloga“ kao put koji trebamo prijeći, zajedničku suradnju kao ponašanje, te uzajamno poznavanje kao metodu i kriterij djelovanja. Samo se tako može tvrditi da religije nisu zatvoreni sustav koji se ne može promijeniti, nego su, s vlastitim identitetom „u hodu“, rekao je Papa.

Bratstvo je slojevita ljudska stvarnost kojoj su potrebne pozornost i obzirnost, dodao je te potaknuo na promicanje poruke bratstva u cijeloj međunarodnoj zajednici, prelazeći s jednostavne tolerancije na pravi miran zajednički život. Pritom trebamo brinuti jedni o drugima, njegujući bratstvo koje nije teoretsko nego istinsko, čineći to da prevlada uključivanje umjesto prepreka podjela, poručio je papa Franjo.