Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa mlade pozvao da se ugledaju u primjer dvoje poznatih mozambičkih sportaša

Maputo (IKA)

Govoreći u četvrtak 5. rujna u Maputu na međureligijskom susretu s mladim Mozambičanima Franjo im je kao uzor hrabrosti i nade naveo bivšeg nogometaša Benfice, Eusebija da Silvu i bivšu olimpijsku prvakinju u atletici Mariju Mutolu.

“Gledajući vas kako pjevate, smijete se, plešete usred svih teškoća kroz koje prolazite“, poručio je Papa mladima, “najbolji je znak da ste radost ove zemlje”. “Vi ste važni”, “vi ste sadašnjost”, rekao je Papa mladima u govoru koji je nekoliko puta prekidan pljeskom oko 6 tisuća mladih koji su Papi darovali mbiru, glazbeni instrument tipičan za subsaharsku Afriku.

Djevojka iz Mozambika pleše za Papu tijekom međureligijskog susreta s mladima. Foto: Vatican Media

Radost življenja jedna je od vaših glavnih značajki, značajki mladih, radost življenja, koju se ovdje može osjetiti! Radost koju se dijeli i slavi, koja pomiruje i postaje najbolji protuotrov za pobiti sve one koji vas žele podijeliti, koji vas žele rascjepkati, koji vas žele okretati jedne protiv drugih. Kako se osjeća u nekim krajevima svijeta nedostatak vaše radosti življenja! Kako se osjeća u nekim dijelovima svijeta radost ujedinjenosti, zajedničkog života, različite vjeroispovijesti, ali djeca iste zemlje, ujedinjeni, istaknuo je Papa.

Najljepši se snovi ostvaruju u nadi, strpljivo i zauzeto, odbijajući žurbu. Ne smije nas istovremeno zaustaviti nesigurnost, ne smijemo se bojati riskirati i pogriješiti. Najljepše stvari s vremenom sazrijevaju. Ako nešto niste uspjeli prvi put, ne bojte se pokušati ponovo. Pogrešno bi bilo zbog tjeskobe odustati od snova i volje za boljom zemljom.

“Nije dobro odustati”, istaknuo je Papa koji je u govoru potaknuo mlade da hodaju i sanjaju zajedno, a ne sami. „Ne bojte se pogriješiti!“ ali ne upadnimo u grešku da se zaustavimo, istaknuo je. Da biste osvojili najljepše snove potrebna vam je nada, strpljenje, predanost i vrijeme, ne dopuštajući da vas zaustave nesigurnost ili strah od pogreške.

Sveti Otac upozorava na dvije opasnosti koje ubijaju snove: rezignaciju i tjeskobu, „velike neprijatelje života“, koji potiču na „lagan, ali put poraza“, vode na krivi put, cestarina koju traže je jako skupa.  Nasuprot tome, „sport nas uči ustrajati u našim snovima“, istaknuo je Papa stavljajući mladima pred oči primjer nogometnu legendu Eusebija da Silvu Ferreiru zvanog „crna pantera“ (umro je 5. siječnja 2014. u 71.-oj godini života) i Mariju de Lurdes Mutolu, dvoje uspješnih mozambičkih sportaša koji su postigli zapaženi uspjeh u nogometu odnosno atletici. Mladima okupljenima u Paviljonu Maxaquene u Maputu poručio je kako to dvoje sportaša, usprkos teškoćama života, nisu nikada odustali od toga da vjeruju u svoje snove.

Pozivajući mlade na jedinstvo, Papa ih je u govoru pozvao da uvijek nastoje ostvariti snove o jednoj boljoj zemlji. „Kako je važno ne zaboraviti da neprijateljstvo u društvu djeluje razorno. I obitelj biva razorena zbog neprijateljstva. Država biva razorena zbog neprijateljstva. Svijet biva razoren zbog neprijateljstva. A najveće neprijateljstvo je rat“, upozorio je Papa.

Vaši vam stari mogu pomoći kako se vaši snovi i težnje ne bi uvenuli, kako ih ne bi uništile prve teškoće i nemoć, rekao je Sveti Otac i istaknuo: Stari su naši korijeni. Ako vam netko kaže da povijest, iskustvo starijih i sve ono što se dogodilo zanemarite i gledate samo na budućnost koju vam nudi, znači da želi da budete prazni, iskorijenjeni i nepovjerljivi u sve, kako biste se mogli pouzdati samo u njegova obećanja i podložiti se njegovim planovima. Tako funkcioniraju ideologije koje uništavaju sve što je različito i u ovom svijetu mogu vladati ako nema oporbe.

Prethodne vam generacije mogu mnogo reći i predložiti, rekao je papa Franjo i dodao: Istina je da stariji ponekad govore autoritativno, opominju i plaše, međutim, morate napraviti sintezu, slušajući i vrednujući prethodne generacije. Predlažem vam put slobode, oduševljenja, stvaralaštva, novih vidika, no njegujući istovremeno korijene koji održavaju i podupiru. Sve su to mali elementi koji vam mogu pomoći da se ne zatvorite u teškoćama, nego da se otvorite nadi koja će vam pomoći pronaći nova rješenja za probleme s osjećajem solidarnosti.

Mir je proces kojem ste i vi mladi pozvani doprinositi, uvijek pružajući svoje ruke onima koji su u teškoćama, rekao je Papa i naglasio: Velika je moć ispružene ruke i prijateljstva u konkretnim gestama. Mislim na mlade koji su došli tražiti posao u grad i danas su bez kuće, obitelji i prijateljske ruke. Pokušajte rasti u prijateljstvu i s onima koji misle drugačije kako bi među vama rasla solidarnost i postala najbolje oružje za preobrazbu povijesti. Budite ruka koja se brine za naš zajednički dom.

Bog vas ljubi, za njega ste dragocjeni, ne želi brojiti vaše pogreške, nego pomoći vam da nešto naučite iz njih; pokušajte provesti trenutke u tišini, utišati sve svoje nutarnje glasove i ostati u zagrljaju Njegove ljubavi. To je ljubav koja oslobađa, liječi i diže, koja zna više o uspinjanju negoli o padovima, o pomirenju negoli o zabranama, koja daje novu priliku, a ne osuđuje i koja zna više o budućnosti, nego o prošlosti. Znam da vjerujete u tu ljubav koja omogućava pomirenje i budući da vjerujete u nju, siguran sam da imate nadu i da nećete prestati radosno ići putom mira, rekao je na kraju Sveti Otac.