Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa mladima: Temeljite svoj život na vrijednostima vjere

Vatikan (IKA)

Radostan sam što mogu pozdraviti sudionike susreta Univ 2019. Dragi mladi, koji živite ove dane formacije, po primjeru sv. Josemarije, temeljite sve više svoj život na vrijednostima vjere, kako biste, mijenjajući se po Kristovu uzoru, mogli preobraziti svijet koji vas okružuje.

Rekao je to papa Franjo na općoj audijenciji na Trgu Sv. Petra studentima – sudionicima tradicionalnoga međunarodnog susreta koji je godine 1968. potaknuo utemeljitelj prelature Opus Dei, sveti Josemaria Escrivá de Balaguer, prenosi Vatican News. Ove je godine u Vječni grad stiglo više od 2000 studenata iz 30 zemalja sa 100 različitih veleučilišta, kako bi Veliki tjedan i Uskrs proslavili u Rimu zajedno s Papom, te kako bi, na susretima i raspravama, razmišljali o vrlo aktualnoj temi „Transformacijske moći rada“, te tako gradili mostove tražeći zajedničke točke i zajedno gledajući na budućnost.

Izabrali smo temu rada, objasnila je Gemma Bellido, iz organizacijskoga odbora Univ 2019., jer je rad u stalnoj promjeni i izravno se odnosi na mlade; u pitanju je budućnost zanimanja, natjecanje s robotima, te kako se čovjek može razlikovati u tako slojevitoj okolini. Sv. Josemaria govorio je da svi mogu biti sveti, a rad je sredstvo za postizanje svetosti, jer je on nešto što se treba raditi svakoga dana.

Pedesetjednogodišnja povijest susreta Univ govori o mladićima i djevojkama koji su krenuli na put bez vjere, i vratili su se promijenjeni, čak obraćeni. Gemma Bellino izravno je to posvjedočila, ističući da na tom susretu sudjeluju i osobe koje uopće nemaju vjere ili koje nisu katolici. U prošlosti, više je osoba tijekom našega susreta odlučilo krstiti se u uskrsnoj noći. A to je sigurno iskustvo za katolike koji su u manjini u zemljama u kojima žive. Doći u Rim i biti s Papom, za njih je veliki san koji se ostvaruje; doista se osjećaju dijelom iste Crkve. Tako jača i njihova vjera, rekla je Bellino.

Ključne riječi:
Papa studenti