Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa na putu za Bahrein

Rim (IKA)

Započelo je Papino 39. apostolsko putovanje. Za Bahrein je krenuo u 9:45 iz talijanske zračne luke Fiumicino zrakoplovom Airbus A330 ITA Airwaysa. Previđeni dolazak je u 14:45 po srednjoeuropskome vremenu u zračnu bazu u Awaliju.

Papa Franjo prvi je Petrov nasljednik koji će posjetiti Kraljevinu Bahrein. Za vrijeme posjeta od 3. do 6. studenog planirano je sudjelovanje na “Bahreinskom forumu za dijalog: Istok i Zapad za ljudski suživot“, susret s vjerskim vođama kao i s lokalnim vjernicima.

Neposredno prije polaska iz Doma svete Marte, Papa se susreo s trima obiteljima iz Ukrajine. Kako navodi Tiskovni ured Svete Stolice, riječ je o susretu sa suprugom pravoslavnoga svećenika koja je došla u Italiju s dvoje djece – suprug i najstariji sin ostali su u Ukrajini. Na susretu je bila i 30-godišnja majka s dvije kćeri koje su pobjegle iz Zaporižja te 53-godišnja žena sa svojim sinom koji ima teški invaliditet i njenom 73-godišnjom majkom. Obitelji je pratio papinski milostinjar kardinal Konrad Krajewski.

Zbog bolova u koljenima, Papa nije napravio uobičajeni obilazak novinara, već ih je zamolio da prođu pored njega kako bi ih pozdravio i zahvalio na društvu i radu. Putovanje u Bahrein je “zanimljivo” iz kojeg mogu proizaći “dobre vijesti”, ocijenio je papa Franjo.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja na svetkovinu Svih svetih 1. studenog, papa Franjo je unaprijed zahvalio svima koji će ga primiti. “Preksutra krećem na apostolsko putovanje u Kraljevinu Bahrein, gdje ću ostati do nedjelje. Već sada želim pozdraviti i iskreno zahvaliti Kralju, vlastima, braći i sestrama u vjeri, te cijelom narodu u toj zemlji, osobito onima koji već neko vrijeme rade na pripremi tog posjeta. Bit će to putovanje u znaku dijaloga: sudjelovat ću, naime, na Forumu koji tematizira nasušnu potrebu da se Istok i Zapad više susreću na dobro ljudskog suživota; imat ću priliku razgovarati s vjerskim predstavnicima, posebno muslimanima. Molim sve da me prate molitvom, kako bi svaki susret i događaj bili plodonosna prilika da se, u ime Božje, podupre stvar bratstva i mira, koji su u našem vremenu tako silno i prijeko potrebni”.

Prema običaju, Sveti se Otac 2. studenog pomolio pred ikonom “Salus Populi Romani” u rimskoj bazilici Svete Marije Velike kako bi posvetio putovanje zagovoru Blažene Djevice Marije.