Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa najavio da će se opća Sinoda o sinodalnosti održati u dva dijela

Vatikan (IKA)

Na kraju nedjeljnog Angelusa 16. listopada papa Franjo najavio je da će se predstojeća 16. redovita opća skupština Biskupske sinode održati u dva dijela, odnosno bit će podijeljena u dvije sesije, u razmaku od godinu dana: prva od 4. do 29. listopada 2023., druga u listopadu 2024., objavilo je Generalno tajništvo Sinode.

Dana 10. listopada prošle godine započela je 16. redovna opća skupština Biskupske sinode na temu „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“. Od tada se u partikularnim Crkvama odvija prva faza Sinode, sa slušanjem i razlučivanjem. Plodovi pokrenutog sinodalnog procesa su mnogi, ali da bi potpuno sazreli potrebno je ne žuriti se. Potrebno je duže vrijeme razlučivanje. Stoga sam odlučio da će se ovaj sinodalni put održati u dvije sesije: prva od 4. do 29. listopada 2023., a druga u listopadu 2024. Vjerujem da će ta odluka potpomoći bolje razumijevanje sinodalnosti kao konstitutivne dimenzije Crkve, te pomoći svima bolje je živjeti u jednom hodu braće i sestara koji svjedoče radost evanđelja, rekao je Papa u svom nagovoru.

Ova odluka proizlazi iz želje da tema Sinodalne Crkve, zbog svoje širine i važnosti, bude predmet dužeg razlučivanja ne samo članova Sinodalnog zbora, nego cijele Crkve.

K tome, ovaj izbor je u kontinuitetu sa sinodalnim hodom koji je u tijeku, a na koji se osvrnuo i sam Papa. Sinoda nije događaj nego proces u kojem je cijeli Božji narod pozvan zajedno ići prema onome što mu Duh Sveti pomaže razlučiti kao volju Gospodinovu za njegovu Crkvu, objašnjeno je u priopćenju Generalnog tajništva Sinode objavljenom također u nedjelju, 16. listopada.

Ključne riječi:
najava papa Franjo Sinoda sinodalnost