Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Neću se umoriti govoriti o dostojanstvu rada

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je videoporuku Institutu za razvoj poduzetništva (IDEA) i Savezu radnika pučke ekonomije u Argentini. Poruka je to u povodu 57. susreta IDEA pod nazivom „Postignimo jednu održivu Argentinu“, izvijestila je u četvrtak 14. listopada hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Institut za razvoj poduzetništva od 1974. promiče trodnevni susret s državnim i međunarodnim poslovnim čelnicima, državnim dužnosnicima, akademicima, čelnicima nevladinih udruga i sindikalnim čelnicima kako bi raspravljali o novim idejama.

Hvaleći prostor za dijalog koji su omogućili organizatori, Sveti Otac je izrazio nadu da će to biti trenutak istinske razmjene inovativnih doprinosa poslodavaca i radnika koji se bore za svoje dostojanstvo i za svoje obitelji.

Papa je podsjetio na plemeniti poziv poduzetnika, koji kreativno nastoji stvoriti blagostanje i raznovrsnu proizvodnju, a istovremeno omogućuje otvaranje radnih mjesta. Neću se umoriti govoriti o dostojanstvu rada, naglasio je u poruci Sveti Otac. Ono što daje dostojanstvo je rad. Onaj koji nema posao, kazao je, osjeća da mu nešto nedostaje.

Papa je napomenuo kako su neki ljudi netočno govorili da on promiče život bez napora ili da prezire kulturu rada.

Podsjetivši kako je on potomak talijanskih migranata koji su u Argentinu došli sa željom da zasuču rukave kako bi izgradili budućnost za svoju obitelj, Papa je poručio kako oni nisu stavljali novac u banku, već cigle na tlo. Dom, prije svega. Bili su usmjereni na obitelj, naglasio je.

Osim što izražava i njeguje dostojanstvo ljudskog bića, rad omogućuje čovjeku da razvije Bogom dane sposobnosti, pomaže u stvaranju odnosa razmjene i međusobne pomoći, omogućuje mu da se osjeća kao Božji suradnik u brizi i razvoju ovoga svijeta, čovjek se osjeća korisnim za društvo i solidarno s onima koje voli. Zato je rad, osim umora i poteškoća, put do sazrijevanja, ispunjenja osobe, koji daje krila najljepšim snovima, rekao je Papa.

S obzirom na to, jasno je da su subvencije samo privremena pomoć, istaknuo je. Ne može se živjeti od subvencija. Cilj je pružiti raznolike izvore rada koji svima omogućuju s trudom i domišljatošću izgraditi budućnost. Raznolikošću se ljudima otvaraju putovi za pronalazak najprikladnijeg konteksta u kojem mogu razvijati vlastite darove – nemaju svi iste sposobnosti i sklonosti, dodao je Papa.

Na tome putu, dijalog između poslodavaca i radnika nije samo bitan, već i plodonosan i obećavajući, zaključio je u obraćanju Sveti Otac.

Ključne riječi:
Argentina papa Franjo rad