Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa o važnosti jednostavne molitve

Vatikan (IKA)

„Gospodine ako hoćeš, možeš! To je jednostavna molitva, čin povjerenja i ujedno pravi izazov koji gubavac u evanđelju upućuje Isusu kako bi ga ozdravio“, rekao je papa Franjo na misi 16. siječnja u Domu svete Marte i pojasnio: „To je molba koja dolazi iz dubine njegova srca i koja istovremeno govori o Gospodinovu načinu djelovanja u znaku suosjećanja i patnje s nama i za nas, uzimanja trpljenja drugoga na sebe kako bi ga ublažio i ozdravio u ime Očeve ljubavi“.

Osvrćući se na ulomak evanđelja koji govori o ozdravljenju gubavca i potičući vjernike da gledaju na Isusovo suosjećanje, koji je došao dati život za grešnike, Papa se usredotočio na „jednostavnu priču“ gubavca koji traži od Isusa da ga ozdravi. U onom „ako hoćeš“ nalazi se molitva koja privlači Božju pažnju, te postoji rješenje. To je izazov, no i čin povjerenja. Znam da On može i zbog toga se povjeravam njemu. No zašto je taj čovjek osjetio da mora tako moliti? Zato što je vidio kako Isus djeluje. Vidio je Isusovo suosjećanje, a ne bol, uvijek ono isto u evanđelju što ima lice udovice iz Naina, dobrog Samarijanca i oca izgubljenog sina, pojasnio je Papa.

„Suosjećanje uključuje, dolazi iz srca i vodi prema tome da nešto učinite. Suosjećanje znači trpjeti s nekim, uzeti na sebe trpljenje drugoga kako bismo ga riješili i ozdravili. To je bilo Isusovo poslanje. Isus nije došao propovijedati zakon i potom otišao. Došao je da bi suosjećao, to jest trpio s nama i za nas i dao svoj život. Isusova je ljubav toliko velika da ga je suosjećanje odvelo upravo do križa kako bi dao svoj život“, protumačio je Papa.

Ponavljajmo tu kratku rečenicu „Isus, ganut, pruži ruku“, pozvao je papa Franjo i napomenuo: Isus je sposoban uključiti se u boli i probleme drugih jer je došao radi toga, nije došao samo da bi oprao ruke, održao tri – četiri propovijedi i otišao. On je uvijek uz nas. Gospodine, ako hoćeš, možeš me ozdraviti; ako hoćeš, možeš mi oprostiti; ako hoćeš možeš mi pomoći. Ili ako želite malo duže: Gospodine, grešnik sam, smiluj mi se, sažali se nada mnom! To je jednostavna molitva koja se često može ponoviti u danu, istaknuo je Sveti Otac.

Gospodine, ja sam grešnik, smiluj mi se! Više puta na dan, iz dubine srca, bez glasnog izgovaranja, možemo reći: „Gospodine, ako hoćeš, možeš! Imaj samilosti prema meni!“ Ponavljajmo to, potaknuo je Papa i dodao: Gubavac je svojom jednostavnom i čudesnom molitvom uspio zadobiti ozdravljenje zahvaljujući suosjećanju Isusa koji nas ljubi i u grijehu, te nas se ne srami.

Netko će reći: Oče, grešnik sam, kako ću otići i to reći…? Zato što je On došao radi nas grešnika. Što si veći grešnik, Gospodin ti je još više blizu, jer došao je radi tebe, mene i svih nas. Neka to postane naša navika, uvijek ponavljajmo tu molitvu: Gospodine, ako hoćeš, možeš! Ponavljajmo s povjerenjem da nam je Gospodin blizu i njegovo će suosjećanje uzeti na sebe naše probleme, grijehe, nutarnje bolesti i sve ostalo, rekao je Sveti Otac, a izvijestio Vatican News.