Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa o zlostavljanju: Ne može se prihvatiti nikakva šutnja i prikrivanje

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u subotu, 18. studenog 2023., primio u audijenciju sudionike susreta koji je organizirala Talijanska biskupska konferencija o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba te primio rezultate istrage o aktivnostima službi i teritorijalnih centara za slušanje, izvijestio je Vatican News.

Štititi, slušati, liječiti. Na tim se riječima temelji govor pape Franje koji je upravio sudionicima Prvoga nacionalnog susreta službā za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te teritorijalnih centara za slušanje, koji je organizirala Talijanska biskupska konferencija. Sveti ih je Otac primio na dan u koji su – kako je rekao – već treću godinu sve crkvene zajednice u Italiji uključene u molitvu, traženje oprosta i senzibiliziranja na tu stvarnost. Uključivanje čitavog Božjeg naroda; to je vrlo važan vidik – primijetio je. Ne može se stati u zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba te, istodobno, u suzbijanju svakog oblika zloporabe – seksualne, zloporabe moći ili savjesti.

Štititi

Papa Franjo je potom s tri riječi: štititi, slušati i liječiti, naznačio smjernice iz kojih treba crpsti usmjerenje za svaku inicijativu. Najprije, „štititi“. To znači: „Aktivno sudjelovati u boli ranjenih osoba i učiniti da cijela zajednica bude odgovorna za zaštitu maloljetnika i najranjivijih. Cijela kršćanska zajednica, u bogatstvu svojih sastavnica i nadležnosti, treba biti uključena, jer je zaštita sastavni dio poslanja Crkve u izgradnji kraljevstva Božjega. Štititi znači usmjeravati svoje srce, svoj pogled i djelovanje u korist najmanjih i najnezaštićenijih. To znači štititi srce. To je proces koji zahtijeva unutarnju i zajedničku obnovu u pravednosti i istini.“

Papa je istaknuo da čuvanje, u svrhu cjelovite zaštite, ne može dopustiti šutnju. „Tko štiti svoje srce, zna da se nikakva šutnja ili prikrivanje ne može prihvatiti kad je riječ o zlostavljanju – o tomu se ne pregovara; i zna također da je važno zauzeti se u utvrđivanju istine i ponovnoj uspostavi pravednosti unutar crkvene zajednice, čak i u onim slučajevima u kojima se određena ponašanja, prema državnom pravu, ne smatraju kažnjivima, ali su to prema kanonskom zakonodavstvu. Štititi znači i spriječiti prilike za zlo, a to je moguće samo kroz stalne aktivnosti odgoja, usmjerenoga na širenje osjetljivosti i pažnje prema zaštiti najranjivijih“, kazao je Papa.

Istaknuvši da je pošast zlostavljanja drama koja se odnosi na sva područja društva, a posebno na ona „obiteljskoga tkiva“ Papa je napomenuo da se, prema svjetskim statistikama, između 42 i 46 posto zlostavljanja čini u obitelji ili susjedstvu.

Slušati

Susret koji je organizirala Talijanska biskupska konferencija u svrhu zaštite maloljetnika i ranjivih osoba usredotočen je na temu „Ranjena ljepota. Ja ću te iscijeliti, rane ti zaliječiti“ (usp. Jer 30, 17). Za liječenje ranā potrebno je znati slušati. Upravo je ta sposobnost drugi element koji je istaknuo papa Franjo. „Kako bismo zaštitili trebamo znati slušati, ostavljajući po strani svaki oblik protagonizma i osobnoga interesa. Slušanje je pokret srca i temeljna opcija za stavljanje u središte svakog našeg djelovanja one koji su trpjeli ili trpe, i one koji su najslabiji i najranjiviji. (…) Slušati žrtve nužan je korak za razvoj kulture prevencije, koja se konkretizira u odgoju cijele zajednice, u provedbi postupaka i dobrih praksi, u nadzoru i u jasnoći djelovanja koja gradi i obnavlja povjerenje“, rekao je.

Sveti Otac pritom je istaknuo da samo slušanje boli osoba koje su pretrpjele te zločine otvara za solidarnost i potiče da se učini sve moguće kako se zlostavljanje ne bi ponovilo. „Pozvani smo na moralnu reakciju, na promicanje i svjedočenje blizine onima koji su ranjeni zlostavljanjem. Znati slušati znači brinuti o žrtvama“, kazao je Sveti Otac.

Liječiti

Treći korak koji je papa Franjo istaknuo posljednji je: Samo prolazeći putom zaštite i slušanja, moguće je liječiti. „U ovom se vremenu proširila kultura odbacivanja, u suprotnosti s onim što kaže evanđelje. Naše zajednice trebaju biti zdrava provokacija za društvo, u svojoj sposobnosti da preuzmu na sebe pogrješke iz prošlosti i otvore nove putove. Liječenje ranā također je djelo pravednosti. Upravo je zbog toga važno progoniti one koji čine takve zločine, pogotovo ako se dogode u crkvenim sredinama. I oni sami imaju moralnu dužnost dubokoga osobnog obraćenja koje vodi do priznanja nevjere vlastitom pozivu, do ponovnoga pokretanja duhovnoga života i poniznoga traženja oprosta od žrtava njihovih djela“, rekao je papa Franjo.

Pošast koja pogađa brojne maloljetnike i odrasle osobe. Sveti Otac je na kraju istaknuo još jednu pošast koja je – kako je rekao – u ovo digitalno doba sve raširenija. „Pobrinite se i za jednu vrlo ružnu stvar koja se događa, a to su pornografski filmovi koje rabe djeca. To se događa, štoviše, nadohvat je svakomu tko plati, i to na mobilnom telefonu. Gdje se snimaju ti filmovi? Tko je odgovoran? U kojoj zemlji? Molim vas, radite na tomu; to je borba u koju se moramo upuštati jer ono što je najgore širi se mobitelima. Nastavite ulagati sve napore kako bi se svi koji su ranjeni zlostavljanjem mogli osjetiti slobodni obratiti se s povjerenjem centrima za slušanje, nailazeći na prihvat i potporu koji mogu ublažiti njihove rane i obnoviti iznevjereno povjerenje“, istaknuo je Papa, izvijestio je Vatican News.