Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Ostavimo po strani ravnodušnost i strah kako bismo dali na nikne mir

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u audijenciju u subotu, 8. lipnja 2024. u Vatikanu, 6 novih diplomatskih predstavnika koji su mu tom prigodom predali vjerodajnice, izvijestio je Vatican News.

Međunarodna zajednica kao „obitelj narodā“

Diplomatskim predstavnicima iz Etiopije, Zambije, Tanzanije, Burundija, Katara i Mauretanije, Papa je istaknuo tri riječi vodilje za njihovu službu: obitelj, nada i mir.

„Slika obitelji primijenjena na međunarodnu zajednicu prikladna je, jer je obitelj prvo mjesto na kojemu se žive i prenose vrijednosti ljubavi i bratstva, zajedničkoga života i dijeljenja, pažnje i brige o drugomu“, (enciklika Fratelli tutti, 114).

Tragedija sukoba u Ukrajini i u Gazi

Zadaća je diplomacije – napomenuo je Papa – upravo promicanje i razvoj tih vrijednosti, prijeko potrebnih za cjeloviti razvoj osobe i napredak naroda, osobito u posebno teškim kontekstima.

„Nažalost, tkivo obitelji naroda danas je izmučeno tragedijom građanskih, regionalnih i međunarodnih sukoba. Pomislimo samo na ono što se događa u Sudanu, Ukrajini, Gazi i Haitiju, da damo samo nekoliko primjera“, rekao je.

Humanitarne krize, prisilne migracije, trgovina ljudima

Sveti Otac nije zaboravio spomenuti višestruke humanitarne krize, koje vladaju u različitim dijelovima svijeta, ljude lišene smještaja, hrane, vode i odgovarajuće zdravstvene skrbi. Osvrnuo se također na prisilne migracije, pošast trgovine ljudima, tragične učinke klimatskih promjena, globalne gospodarske neravnoteže, kao i na pad nataliteta u brojnim zemljama.

Budite znaci nade

Na takav scenarij može se odgovoriti dalekovidnim, konstruktivnim i kreativnim dijalogom i nadom. „Nada nas vodi da prepoznamo dobro koje je prisutno u svijetu i daje nam snagu potrebnu da se suočimo s izazovima naših dana. Zbog toga, dragi veleposlanici, rado mislim na vas kao na znakove nade, jer ste žene i muškarci koji nastoje izgraditi među narodima mostove, a ne zidove“, kazao je papa Franjo.

Papina je želja stoga da se uspostavi pravednije i humanije društvo u kojemu su svi prihvaćeni i u kojemu se svima pružaju prilike potrebne za zajedničko napredovanje na putu bratstva i mirnoga zajedničkog života.

Mir – rezultat odnosa koji prepoznaju dostojanstvo drugoga

Papa se potom osvrnuo na treću riječ vodilju, na „mir“ koji je – kako je rekao – „plod odnosa koji prepoznaju i prihvaćaju drugoga u njegovom neotuđivom dostojanstvu“, (Poruka za Svjetski dan mira 2024.). „Tek kad ostavimo po strani ravnodušnost i strah, može niknuti istinsko raspoloženje uzajamnoga poštovanja koje vodi do trajne sloge“, objasnio je.

Biti graditelji mira je, dakle, rječiti znak volje međunarodne zajednice za suočavanje s nepravdama, diskriminacijom, siromaštvom i nejednakošću koji pogađaju svijet – istaknuo je na kraju papa Franjo u govoru novim veleposlanicima.

Novi veleposlanici pri Svetoj Stolici – četiri žene i dva muškarca – jesu Mahlet Hailu Guadey (Etiopija), Macenje Mazoka (Zambija), Hassan Iddi Mwamweta (Tanzanija), Annonciata Sendazirasa (Burundi), Asma Naji Hussain Al-Amri (Katar) i Mohamed Tahya Teiss (Mauretanija), izvijestio je Vatican News.