Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa otvara marijanski molitveni maraton za kraj pandemije

Vatikan (IKA)

Na poticaj pape Franje danas, 1. svibnja počinje marijanski molitveni maraton u okviru kojega će se svakoga dana u svibnju, u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, u 30 svetišta na pet kontinenata, moliti krunica za kraj pandemije, prenosi Vatican News.

Molitva će se izravno prenositi u cijelom svijetu, a maraton će inaugurirati papa Franjo molitvom u 18 sati pred slikom Gospe od pomoći u Bazilici svetoga Petra. On će ga i zaključiti, 31. svibnja u 18 sati u Vatikanskim vrtovima.

Prošle godine su se marijanska svetišta u svijetu, u poslijepodnevnim satima 30. svibnja, povezala s Rimom kako bi svi zajedno molili krunicu s Papom koji je bio ispred Lurdske spilje u Vatikanskim vrtovima.

Ove godine molitva je višeglasna, na raznim jezicima – od Južne Koreje do Brazila, od Sydneyja do Washingtona, prolazeći glasovitim svetištima, od Fatime, preko Częstochowe, Loreta, Međugorja pa do Norfolka u Engleskoj, u kojemu se nalazi jedna od najstarijih kapela posvećenih štovanju Majke Božje. Nju je Henrik VIII. dao srušiti, ali je u XIX. stoljeću obnovljena te joj je 2016. godine Papa udijelio naslov bazilike. Ta će svetišta, kao i ostala, dati oblik i sadržaj naslovu izabranom za tu inicijativu koju je organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, a koji glasi „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“.

Taj poziv na zajedništvo želi pokušati ostvariti stalnu molitvu, raspoređenu po svijetu, pojašnjeno je iz dikasterija kojemu je na čelu nadbiskup Rino Fisichella. Svako svetište u svijetu pozvano je moliti na način i na jeziku na kojemu se obično izražava lokalna tradicija, kako bi se izmolio povratak u društveni život, na rad i na brojne ljudske aktivnosti koje su obustavljene zbog pandemije bolesti covid-19.

U skladu s prošlogodišnjim običajem pape Franje na početku mise u izravnom prijenosu iz Doma svete Marte – „župe“ koju je Papa otvorio kada su zbog lockdowna zatvorene sve ostale – svaka molitva krunice bit će posvećena jednoj ili više kategorija ljudi koje su najviše pogođene koronavirusom.