Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Posjet katakombama tijekom Jubileja jača vjeru i nadu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u audijenciju u petak 17. svibnja 2024. papa Franjo sudionike plenarnoga zasjedanja Papinskoga povjerenstva za sakralnu arheologiju, izvijestio je Vatican News.

Sveti Otac kazao je koliko cijeni rad na valorizaciji tih groblja koja svjedoče iščekivanje uskrsnuća. Zaustavljanje pred grobovima mučenika daje nam da se usporedimo s hrabrim primjerom tih kršćana, koji je uvijek aktualan, i potiče nas na molitvu za brojnu braću koja danas trpe progonjeni zbog vjere u Krista – istaknuo je.

Ustvrdio je da je valoriziranje, u vidiku jubileja, hodočašća u kršćanske katakombe, posebice na grobove mučenika, znak nade i života.

Vrijednost Danā katakombā

Papa Franjo je kazao da cijeni zauzimanje za angažiranje, posebice mladih studenata, u zaštiti, istraživanju i restauraciji tih mjesta. U tom smislu napose je pohvalio ustanovljenje Danā katakombā koji su potaknuli uključivanje obitelji i djece u didaktičke radionice, tematiziranje na društvenim mrežama, dodjelu stipendija, te suradnju sa sveučilištima. S obzirom na to da će – kako je rekao – tijekom Svet godine baš katakombe biti jedna od najznačajnijih odredišta, istaknuo je njihov poziv na nadu, napominjući da su u skladu i s temom Jubileja „Hodočasnici nade“.

„U katakombama sve govori o nadi; o životu poslije smrti, o oslobođenju od opasnosti i o samoj smrti po djelu Boga, koji nas u Kristu, Dobrom pastiru, poziva da sudjelujemo u blaženstvu raja, dočaranom figurama bujnih biljaka, cvijeća, zelenih livada, paunova i golubova, ovaca na pašnjaku… Sve govorio nadi i životu!“, poručio je Papa.

Vrjednovati posjete grobovima mučenika

Katakombe su coemeterium, „groblja“, odnosno „spavaonice“ – podsjetio je. Napomenuo je da je odluka o povećanju broja katakomba dostupnih hodočasnicima prikladna i uputna, jer je riječ o mjestima koja govore svima, a ne samo onima koji žive iskustvo vjere. Pritom je izrazio radost zbog prijedloga Povjerenstva da, povodom Jubileja, posebno istakne posjete grobovima mučenika.

Sveti Otac je posvijestio da „katakombe svjedoče očekivanje, nadu kršćanina koji vjeruje u Kristovo uskrsnuće i u uskrsnuće tijela. Stoga je hodočašće u katakombe poput itinerara u kojemu se doživljava osjećaj iščekivanja i kršćanske nade. […] Zastati pred grobovima mučenika pomaže nam usporediti se s hrabrim primjerom tih kršćana, koji je uvijek aktualan, i potiče nas na molitvu za brojnu braću koja su progonjena zbog vjere u Krista“, objavio je Vatican News.