Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa potvrdio Czernyja za prefekta i Smerilli za tajnicu dikasterija za ljudski razvoj

Vatikan (IKA)

Papa Franjo potvrdio je 23. travnja kardinala Michaela Czernyja za prefekta a s. Alessandru Smerilli za tajnicu Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, prenosi Vatican News.

Kardinal isusovac i redovnica salezijanka, dotad privremeno odgovorni za dikasterij (ad interim), potvrđeni su u svojim ulogama. O. Fabio Baggio imenovan je podtajnikom te je također odgovoran za Odjel za migrante i izbjeglice te za posebne projekte

“Geste ozdravljenja, geste oslobođenja, pomirenja” koje treba ponovno predlagati “mnogim ranjenima uz cestu”. U biti, riječ je o poslanju dobrog Samarijanca, kazao je kardinal Czerny za Vatican News. To je duh kojim on iznova započinje svoje djelovanje u Dikasteriju za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, nastavljajući dosadašnji sadržaj. Za to je danas dobio potvrdu od Pape za pet godina na najvišem položaju prefekta Dikasterija.

U zahvali Papi na povjerenju, novi čelnici u zajedničkoj izjavi ponovno potvrđuju horizont u kojem će se kretati njihovo djelovanje, posebice “cjeloviti razvoj svake osobe i briga o našem zajedničkom domu”. “Također ćemo se obvezati provesti preporuke koje je sredinom 2021. godine dala Komisija za ocjenjivanje koju je osnovao Sveti Otac i koju vodi kardinal Blase Cupich”. Bilješka završava čestitkom dikasterija prethodnom prefektu kardinalu Petru K.A. Turksonu, “kojeg je Sveti Otac pozvao da služi Crkvi u njegovoj novoj ulozi kancelara Papinskih akademija znanosti i društvenih znanosti”.

Za Papu je “prispodoba o milosrdnom Samarijancu očito magna carta evangelizacije, činiti drugima ono što je Isus učinio nama”, potvrđuje prefekt Dikasterija, koji ističe kako je ponovna potvrda koju je primio od Franje znak obnove, kojoj se kardinal Czerny nada za cijeli dikasterij. Žurno je neophodno, tvrdi, “razvijanje pastoralnog smisla” u skladu sa samim nazivom dikasterija, “cjelovitog ljudskog razvoja”. Ovo se mora detaljno proučavati u svim njegovim aspektima.

Ono što nam Papa nudi, ponavlja s. Alessandra, je mogućnost da “služimo i slušamo mjesne Crkve”, da “slušamo i služimo onima koji svakodnevno brinu za rane, u kontaktu s onima koji to najviše trebaju, gdje je cjeloviti ljudski razvoj manje vidljiv”, gdje su zapravo “odbačeni”. Boravak u Rimu, naglašava redovnica salezijanka, u gradu koji je na neki način u središtu, nudi “mogućnost sastavljanja, povezivanja i davanja glasa onima koji nemaju glas, tamo gdje se oni možda ne bi čuli bez našeg posredovanja”.