Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa pozvao članove Katoličke akcije da budu djelotvorni apostoli ukorijenjeni u Riječi Božjoj

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 13. siječnja u Vatikanu članove Katoličke akcije iz Francuske, poručivši im da je Riječ Božja nacrt za njihovu službu, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Papa se prisjetio njihove tradicije dolaska ususret papi, koja seže u vrijeme pape Pija XI. Kao temu hodočašća u Rim, pokret se nadahnuo geslom „Današnji apostoli“. Uzimajući to u obzir, Papa se osvrnuo na poziv da danas budemo djelotvorni apostoli. Kada učenici hodaju s Isusom, počinju prisjećanjem događaja koje su doživjeli i tada prepoznaju Božju prisutnost u tim događajima; na kraju, djeluju tako što se vraćaju u Jeruzalem kako bi govorili o Kristovom uskrsnuću.

Papa se potom usmjerio na ono što je nazvao „trima fazama“ – vidjeti, prosuditi i djelovati. Vidjeti prvotna je, osnovna faza koja se sastoji od toga da se zaustavimo kako bismo promatrali događaje koje čine naš život, našu povijest, obitelj, kulturne i kršćanske korijene. Ističući važnost pamćenja, papa se osvrnuo na encikliku Fratelli tutti, koja započinje s pogledam na ponekad zabrinjavajuću situaciju u našem svijetu. Čini se možda pesimistično, no potrebno je kako bismo išli naprijed, kazao je.

Govoreći o drugoj fazi – prosuditi ili pak razlučivati – Papa je rekao kako je to trenutak u kojem si dopuštamo biti ispitani i izazvani. U toj je fazi ključno upućivati se na Sveto pismo. Riječ je o prihvaćanju da je život podvrgnut prosudbi Riječi Božje, objasnio je. U susretu s događaja u svijetu i naših života s jedne, a Riječi Božje s druge strane, možemo razlučiti pozive koje nam Gospodin upućuje. Papa naglasio kako su pokreti Katoličke akcije u svojoj povijesti razvili istinske sinodske prakse, posebno u životu u skupini, što je temelj njihova iskustva. Napomenuo je kako je Crkva kao cjelina također uključena u sinodski proces te da je njihov doprinos potreban. Sjetimo se u tom pogledu da sinodalnost nije obična rasprava ili traženje većinskog konsenzusa poput parlamenta… To je stil koji treba usvojiti u kojem je glavni protagonist Duh Sveti koji se prije svega izražava u Riječi Božjoj koju čitamo, meditiramo i dijelimo zajedno, rekao je Papa.

O trećoj fazi, djelovanju, Papa je rekao kako nas evanđelje ući da djelovanje uvijek treba uključivati Božju inicijativu. Naša je stoga uloga podržati i poticati Božje djelovanje u srcima, prilagođavajući se stvarnosti koja se neprestano razvija. Vremena u kojima živimo nisu ista kao prije nekoliko godina, napomenuo je papa Franjo. Danas, posebno u Europi, oni koji su dio kršćanskih pokreta skeptičniji su prema institucijama, traže manje zahtjevne i prolazne veze. Mladi su posebno osjetljivi na afektivnost, stoga su ranjiviji, krhkiji od prethodnih generacija, manje ukorijenjeni u vjeri, ali ipak u potrazi za smislom i istinom i ništa manje velikodušni.

Zaključno, Papa je članovima pokreta rekao da je poslanje Katoličke akcije doprijeti do ljudi onakvima kakvi jesu te ih potaknuti ih da rastu u ljubavi prema Kristu i bližnjemu i da ih vode ka većem konkretnom opredjeljenju, kako bi bili protagonisti u svojim životima i u životu Crkve, kako bi se svijet promijenio.