Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa pozvao na promicanje „ekologije komunikacije“

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak, 23. studenoga u audijenciju izaslanstva Talijanske federacije katoličkih tjednika, Sindikata talijanskog periodičnog tiska, te udruga „Corallo“ i Aiarta – Cittadini mediali. „Razboritost i jednostavnost temeljni su odgojni sastojci u današnjim složenim prilikama, posebice na webu, gdje se ne smije podleći iskušenju sijanja mržnje“, rekao je Papa u svom obraćanju, prenosi Vatican News.

Izgradnja, zaštita i svjedočenje predstavljaju „tri puta“ kojima komunikacijski djelatnici moraju ići kako bi „obnovili predanost promicanju dostojanstva ljudi, pravde i istine, zakonitosti i odgojne suodgovornosti“, rekao je Papa sudionicima audijencije koje je također pozvao da povjere svetom Franji Saleškom i bl. Carlu Acutisu svoje „korake na putovima izgradnje, zaštite i svjedočenja“.

Kapilarna ukorijenjenost tih medijskih stvarnosti predstavlja, kako objašnjava papa Franjo, „ljudsku geografiju koja oživljava talijanski teritorij“. Komunikacija je, dodao je, upravo „dijeljenje, tkanje nîti zajedništva, stvaranje mostova bez podizanja zidova“. Zato je važno slijediti tri puta. Prvi je izgradnja,, to „pitanje od vitalnog značenja“, rekao je Papa, pri čemu mislimo na „put povezivanja generacija, kako bi se potaknulo dijaloga između mladih i starih, onaj međugeneracijski savez koji je danas više nego ikad temeljan“.

Razboritost i jednostavnost dva su temeljna odgojna sastojka za snalaženje u današnjim složenim prilikama, posebice na webu, gdje je potrebno ne biti naivan i, istodobno, ne podleći napasti sijanja bijesa i mržnje. Razboritost, življena s jednostavnošću uma, jest krepost koja nam pomaže gledati daleko u budućnost, koja nas navodi da djelujemo s dalekovidnošću. I ne postoje tečajevi koji pomažu steći mudrost, ne učiš biti mudar. Razboritost se prakticira, ona se živi, to je stav koji se rađa ujedno iz srca i uma, a zatim se razvija. Razboritost, življena s jednostavnošću uma, uvijek nam pomaže da imamo dalekovidnost, rekao je Papa.

Sveti je Otac pozvao na promicanje „ekologije komunikacije“ koja gleda dalje od publiciteta i vijesti kako bi podsjetila da „uvijek postoje osjećaji, priče, ljudi od krvi i mesa koje treba poštivati kao da su članovi vlastite obitelji“.

Vidimo iz vrlo tužnih vijesti ovih dana, iz strašnih vijesti o nasilju nad ženama, koliko je hitno podučavati poštivanju i brizi, koliko je prijeko potrebno odgajati ljude sposobne za zdrave odnose. Komunicirati znači oblikovati čovjeka. Komunicirati znači oblikovati društvo. Ne napuštajte put izgradnje: daleko će vas odvesti!, rekao je Papa u svom obraćanju predstavnicima izaslanstva Talijanske federacije katoličkih tjednika, Sindikata talijanskog periodičnog tiska, te udruga „Corallo“ i Aiarta.

Nakon izgradnje slijedi put zaštite, odnosno potreba za „promicanjem oruđa koja štite sve, a posebno najslabije skupine, maloljetnike, starije i osobe s invaliditetom, te ih štite od invazivnosti digitalnog i od zavodljivosti provokativne i polemičke komunikacije“. Stvarnost katoličkih medija može „razviti zaštićeno medijsko građanstvo, može podupirati informacijsku slobodu i promicati građansku svijest, tako da prava i dužnosti budu priznata i na ovom području“.

To je pitanje komunikacijske demokracije, rekao je Papa poručivši predstavnicima sredstava društvene komunikacije da su pozvani na veliku zadaću: riječima i slikom čuvati dostojanstvo ljudi, osobito dostojanstvo malenih i siromašnih, miljenika Božjih.

Na kraju, tu je i put svjedočanstva, s primjerom blaženog Carla Acutisa, mladića koji „nije upao u zamku, nego je postao svjedok komunikacije“.

Svjedočenje je proroštvo, to je kreativnost, koja nas oslobađa i tjera da zasučemo rukave, da napustimo svoje zone spokoja i upustimo se u rizik. Dà, vjernost Evanđelju postulira sposobnost preuzimanja rizika za dobro. I hrabrost ići protiv struje: govoriti o bratstvu u individualističkom svijetu; o miru u svijetu koji je u ratu; o pažnji prema siromasima u ravnodušnom svijetu. Ali to se može učiniti vjerodostojno samo ako najprije svjedočimo ono o čemu govorimo, rekao je Papa.