Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio voditeljicu odjela UN-a za razoružanje Izumi Nakamicu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u srijedu 15. lipnja 2022. u audijenciju visoku predstavnicu Ujedinjenih naroda za pitanja razoružanja Izumi Nakamicu, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice bez dodatnih detalja, prenosi Vatican News.

Nakamicu, 59-godišnja Japanka, vodi UN-ov ured od 2017. godine. Odjel, koji je pridružen Tajništvu UN-a, ima zadatak ograničiti širenje nuklearnog oružja i promicati razoružanje u području nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja masovnog uništenja.

Sveta Stolica već neko vrijeme vodi kampanju za nuklearno razoružanje na međunarodnoj razini. To je „etički imperativ“, naglasio je proljetos tajnik za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher na konferenciji UN-a o toj temi. Poručio je da je svijet bez nuklearnog oružja „moguć je i potreban“, prenosi Vatican News.

Nakamicu je pak na svom Twitter profilu objavila fotografije susreta s Papom i opisala ga u dva tweeta. Privatnu audijenciju opisala je kao događaj koji se događa „jednom u životu“. Dala mi je „snagu, inspiraciju i hrabrost za naše rad za mir u naporima za razoružavanje“, dodala je.

Također je napisala da su ju Papina „toplina, poniznost i ljubav prema ljudima duboko dirnule“.

Sveti Otac se je u razgovoru spomenuo i fotografije The Fruit of War (Plod rata) koju je darovao visokoj predstavnici. Na fotografiji je dječak u Nagasakiju 1945. godine, koji na leđima nosi svoju preminulu sestricu čekajući u redu za kremiranje, objavila je Nakamicu.

Papa Franjo tu je fotografiju Amerikanca Josepha Rogera O’Donnella dao tiskati u povodu obilježavanja Svjetskog dana mira (1. siječnja) 2018. godine.