Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Prioritet su zaštita i spašavanje života migranata

Vatikan/Ženeva (IKA)

Sveti Otac uputio je poruku sudionicima Globalnog foruma o izbjeglicama koji se održao u Ženevi od srijede, 13. prosinca do petka, 15. prosinca 2023. u kojoj je naglasio da je rješavanje položaja izbjeglica zajednička odgovornost, izvijestio je Vatican News.

Papina poruka, koju je u njegovo ime pročitao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, bila je upućena najvećem međunarodnom skupu o toj tematici, čija je svrha podržati provedbu prioriteta postavljenih u Globalnom sporazumu o izbjeglicama.

Znakovi nade

Papa je spomenuo znakove nade s kojima se društvo susreće ističući države i zajednice domaćine koje svoje granice i srca drže otvorenima za prihvat izbjeglica; te osobe koje spašavaju živote na moru i pružaju solidarnost u prihvatnim centrima. Podržao je nadu migranata koji žele promijeniti život i pridonijeti društvima u koja se sele.

Slobodan izbor

Ponovno se osvrćući na pravo osobe na slobodan izbor, Papa je istaknuo da svatko treba imati priliku živjeti dostojan život u vlastitoj zemlji. Osudio je ono što vidi kao određenu regresiju, ističući da je oko 114 milijuna ljudi prisilno raseljeno, mnogi interno, zbog sukoba, nasilja i progona, uključujući i vjerske sukobe, kao i posljedice klimatskih promjena.

Zaštita i spašavanje ljudskih života

Sveti Otac je ponovio uvjerenje da zaštita i spašavanje ljudskih života treba ostati prioritet. „U svijetu zatrpanom vijestima i statistikama, zaboravljamo da iza brojeva stoje ljudska lica. Svaki broj predstavlja jednog od naše braće i sestara kojima je potrebna pomoć“, rekao je Papa.

Sigurna i dobrovoljna repatrijacija

Spomenuvši načelo sigurne i dobrovoljne repatrijacije onih koji su prisiljeni na bijeg, papa Franjo je istaknuo: „Nitko ne bi trebao biti vraćen u zemlju u kojoj bi se mogao suočiti s kršenjem ljudskih prava ili smrću. Pozvani smo stvarati zajednice koje su spremne i otvorene prihvatiti, promovirati, pratiti i integrirati one koji nam kucaju na vrata.“

„U tu svrhu trebamo priznati da biti izbjeglica ne bi trebalo biti puko dodjeljivanje statusa, već priznanje potpunog ljudskog dostojanstva koje nam je Bog dao“, kazao je.

Osobe s pravima i dužnostima

„Kao članovi iste ljudske obitelji, svaki pojedinac zaslužuje mjesto koje će zvati domom. To znači imati hranu, pristup zdravstvu i obrazovanju te dostojanstven rad“, istaknuo je Sveti Otac. Podržavajući činjenicu da su to osobe s pravima i dužnostima, a ne objekti, Papa je rekao da im se ne smije uskratiti novi početak dopuštajući im da koriste talente i vještine kao resurse za zajednice domaćina. „Uključivanjem izbjeglica kao dijela rješenja, oni mogu napredovati kao ljudska bića i posijati svoje sjeme u mjestu u kojem žive“, primijetio je.

Ključni trenutak

Papa je završio poruku ističući da se društvo nalazi u trenutku u kojem je pozvano izabrati kulturu čovječnosti i bratstva ili kulturu ravnodušnosti. Odluka je ključna jer povijest poziva na skok savjesti kako bi se spriječio brodolom civilizacije. Na kraju je izrazio nadu da će Forum obnoviti multilateralizam koji je relevantan za današnje vrijeme kao i „duh“ i „viziju“ Konvencije o izbjeglicama iz 1951., te u isto vrijeme iskoristiti priliku za potvrdu načela bratstva i solidarnosti kroz veću međunarodnu suradnju i podjelu tereta, izvijestio je Vatican News.