Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa redovnicama: Poslušnost, ljubav i razvidnost

Antananarivo (IKA)

Nakon kurtoaznoga posjeta predsjedniku Andryju Rajoelinau u predsjedničkoj palači Iavoloha u Antananarivu i susreta s političarima i predstavnicima građanskoga društva u subotu 7. rujna papa Franjo predvodio je molitvu Anđeoskoga pozdravljenja u samostanu bosonogih karmelićanki.

Okupljene redovnice iz raznih kontemplativnih redova potaknuo je na ustrajne male korake ljubavi i poslušnosti te ih upozorio na opasnosti svjetovnosti i iskušenja. Na početku susreta rekao im je da će dobiti pisani govor koji im je pripremio, pa ga mogu u miru razmatrati, a „sada ću vam govoriti iz svoga srca“.

„Potrebna je hrabrost vjerovati u male korake u životu i da Gospodin može i hoće iz moje malenosti učiniti velika djela“, istaknuo je Papa u improviziranom nagovoru koji je bio simultano prevođen na malgaški jezik. Žene je pozvao na međusobno povjerenje i transparentnost, prenosi Vatican News. Ako vam se nešto čini pogrešno ili sumnjivo trebate o tome odmah i pravodobno govoriti, jer iskušenje može doći čak i u liku duhovnoga pratitelja, upozorio ih je Papa, dodajući da o tome trebaju izvijestiti poglavaricu „čak i ako im nije simpatična”. Dvostruka rešetka i zavjesa ispred klauzure kontemplativnih redovnica same po sebi ne mogu zaštititi ljubav i svetost u samostanu, rekao je Papa, dajući sestrama za primjer sv. Tereziju iz Lisieuxa.

Na ulicama oko samostana bosonogih karmelićanki Papu je oduševljeno pozdravljalo mnoštvo okupljenih, a na samoj molitvi u samostanskoj kapeli okupilo se oko stotinu redovnica. Samostan u Antananarivu osnovale su godine 1937. belgijske redovnice koje su 1921. iz Europe stigle na Madagaskar.

Nakon ručka u nuncijaturi uslijedio je Papin susret s biskupima mjesne Crkve u katedrali Bezgrešnoga začeća (Andohalo), nakon kojega se pomolio na grobu bl. Viktorije Rasoamanarivo. Papa će današnji program završiti bdjenjem s mladima na biskupijskom prostoru Soamandrakizay.

Mjesni mediji ističu činjenicu kako je među tisućama kršćana koji pomažu u organizaciji i realizaciji Papina posjeta Madagaskaru i 200 muslimana volontera te pozdravljaju Papino zauzimanje za međureligijski dijalog.

Ključne riječi:
Madagaskar Papa redovnice