Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Sakralnu arhitekturu trebaju nadahnjivati učenja Drugog vatikanskog koncila

Vatikan (IKA)

U poruci papinskim akademijama u povodu XXVI. svečanog javnog zasjedanja održanog u utorak 14. ožujka, papa Franjo govorio je o načinu na koji se trebaju projektirati i graditi bogoštovna mjesta te dodijelio nagrade prijedlozima za projekte svetih mjesta sa „suvremenim arhitektonskim jezikom“, izvještava Vatican News.

Okružje za slavlja važno je „za poticanje molitve i osjećaja zajedništva“, a u liturgiji su temeljni „prostor, svjetlo, akustika, boje, slike, simboli, liturgijski namještaj“, istaknuo je Papa u poruci upućenoj prefektu Dikasterija za kulturu i edukaciju te predsjedniku Koordinacijskog vijeća Papinskih akademija, kardinalu Joséu Tolentinu de Mendonçi.

Tijekom XXVI. svečanog javnog zasjedanja dodijelio je Nagradu papinskih akademija 2022. (Premio delle Pontificie Accademie 2022). Riječ je o priznanju za promicanje istraživanja osobama do 35. godine života koje se bave poljima vizualnih umjetnosti, književnosti i glazbe. Za prošlogodišnje izdanje odlučeno je otvoriti i polje arhitekture te je zatraženo da se obrazlože i predstave projekti vezani uz sakralni prostor i uz raspravu između suvremenosti i religijske umjetnosti.

Zadaća sakralne arhitekture

Organizatori su zatražili prijedloge onih koji su uključeni „u projektiranje, pripremu, liturgijsku prilagodbu, restrukturiranje i ponovno korištenje prostora namijenjenih bogoslužju, uzimajući u obzir nove potrebe i suvremeni arhitektonski jezik“, precizirao je papa Franjo.

Aktualna je to tema, „jer je uvijek živa, a ponekad i živahna rasprava o prijedlozima obnove sakralne arhitekture, koja, osobito u novim četvrtima, kako u predgrađima gradova tako i u malim urbanim središtima, ima zadaću kreiranja prostora u kojima kršćanska zajednica može dostojno slaviti svetu liturgiju prema nauku Drugoga vatikanskog koncila“, istaknuo je Sveti Otac.

Liturgija mora nadahnjivati umjetničko i arhitektonsko stvaralaštvo

Govoreći o liturgiji, papa Franjo citira svoje nedavno apostolsko pismo Desiderio desideravi (2022.) kako bi istaknuo dva aspekta koja treba uzeti u obzir „također glede arhitektonske i umjetničke problematike“. Za Papu je „od suštinskog značaja“ potrebno prije svega „ponovno otkriti simbolički jezik“ liturgije „i moći ga razumjeti“. Kako piše u dokumentu o liturgijskoj formaciji Božjeg naroda, Franjo ponavlja da se „ovoga jezika“ ne može odreći, „jer je to ono što je Presveto Trojstvo odabralo da dođe do nas u tijelu Riječi“ te je potrebno „vratiti sposobnost postavljanja i razumijevanja simbola liturgije“.

Drugi aspekt na koji Franjo podsjeća je „nadahnuće umjetničke i arhitektonske kreativnosti, koja u kršćanskoj viziji izvire upravo iz liturgijskog života, iz djelovanja Duha, a ne samo iz ljudske subjektivnosti“. „Umjetnost slavljenja mora biti u skladu s djelovanjem Duha… „samo će tako biti slobodna od subjektivizama“ i „kulturalizama“, napomenuo je papa Franjo ponovno se pozivajući na Desiderio desideravi.

Dobitnici nagrade Papinskih akademija za 2022.

Papa Franjo zaključio je svoju poruku prihvaćajući prijedloge Papinske akademije te je dodijelio OPPS Studiju (Studio OPPS) Zlatnu medalju pontifikata, što je nagrada Papinskih akademija, „za preuređenje i liturgijsku adaptaciju kapele Zaklade svetih Franje Asiškog i Katarine Sijenske“ u Rimu, kao i Srebrnu medalju pontifikata arhitektici Federici Frino „za projekt nove crkve San Tommaso a Pontedera“, izvještava Vatican News.