Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa španjolskim biskupima: Pratiti žrtve zlostavljanja

Vatikan (IKA)

Sveti Otac Franjo primio je u četvrtak 7. travnja predstavnike Španjolske biskupske konferencije koji su predstavili rad neovisnog povjerenstva za istraživanje slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika, izvijestio je Vatican News.

Sveti Otac potaknuo je španjolske biskupe na audijenciji neka nastave putem transparentnosti protiv pošasti seksualnog zlostavljanja maloljetnika te neka prate žrtve. Nakon posjeta ad limina, održanog između prosinca prošle godine i siječnja 2022., predsjednik Biskupske konferencije i nadbiskup Barcelone kardinal Juan José Omella, potpredsjednik kardinal Carlos Osoro, nadbiskup Madrida, i glavni tajnik, mons. Luis Argüello, primljeni su u Apostolskoj palači.

Bio je to „ugodan i pozitivan“ susret, kako ga je opisao kardinal Omella skupini novinara pred Trgom svetog Petra nakon audijencije. „Bio je to vrlo ugodan susret, s lijepim stavom. Još smo jednom otkrili naklonost koju Papa gaji prema Španjolskoj, koju vrlo dobro poznaje i koju pomno prati u njezinom djelovanju“, rekao je predsjednik Španjolske BK.

Jedno od aktualnih tema je pitanje zlostavljanja, koje je posljednjih mjeseci bilo predmetom mnogih rasprava u Španjolskoj nakon objave izvješća na 385 stranica novina El País u kojem su prozvane stotine slučajeva u Crkvi u Španjolskoj.

Bila je to i središnja tema tijekom dvosatnog susreta s Papom na pohodu ad limina španjolskih biskupa, 14. siječnja. Uslijedila je konferencija za medije na kojoj je kardinal Omella ponovno izrazio veliku bol zbog te drame unutar Crkve te izrazio blizinu žrtvama uime svih biskupa. Kardinal je rekao kako se u tom trenutku još nije planiralo pokretanje jedinstvenog neovisnog povjerenstva za istraživanje slučajeva sadašnjih i prošlih zlostavljanja na nacionalnoj razini – kako je napravljeno u Njemačkoj, Portugalu i Francuskoj, već su u biskupijama stvorena neovisna lokalna povjerenstva kako bi se prikupile pritužbe te pratilo osobe koje se osjećaju ranjenima i kako bi se spriječilo ponavljanje takvih zlostavljanja u budućnosti. Odluka je to koja je izazvala mnogo kontroverzi.

Krajem veljače Crkva u Španjolskoj odlučila je imenovati odvjetničko društvo Cremades & Calvo-Sotelo za provođenje neovisne istrage o optužbama za seksualno zlostavljanje maloljetnika u Crkvi. Najavio je to i sam kardinal Omella na tiskovnoj konferenciji, uz odvjetnika Javiera Cremadesa, predsjednikom tvrtke. Biskupska konferencija želi napraviti korak naprijed u transparentnosti, pružanju pomoći i odšteti žrtvama te surađivati s vlasti u slučajevima seksualnog zlostavljanja koji opterećuju Crkvu u Španjolskoj, naglasio je kardinal.

Kao dodatak reviziji odvjetničkog ureda, španjolski parlament je 10. ožujka odobrio prijedlog raznih političkih stranaka koje su zatražile osnivanje vlastitog povjerenstva za istraživanje slučajeva seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi. Premijer Pedro Sánchez imenovao je španjolskog ombudsmana Ángela Gabilonda čelnikom vladine komisije.

O tome svemu biskupi su u četvrtak izvijestili papu Franju. „Razgovarali smo s Papom o tome i on je bio ljubazan kao i uvijek”, rekao je kardinal Omella. „Potaknuo nas je da krenemo ovim putem, da pratimo žrtve jer je to središte svega, surađivati u svemu i spriječiti da se to ponovi u budućnosti, rekao je kardinal. Što se tiče metodologije i ciljeva revizije, kardinal Omella je objasnio da će se znati „uskoro“ i ustrajao je na tome da je Crkva „uvijek otvorena za suradnju. Zaista je važno slušati, pratiti i pomoći žrtvama“. Papa Franjo, rekao je kardinal Omella, pomno prati situaciju i „s velikim zanimanjem“ sluša novosti o neovisnoj komisiji i njezinu radu.

U razgovoru Pape i čelnika Crkve u Španjolskoj nisu izostavljeni ni migranti za koje je papa Franjo izrazio zabrinutost. Sveti Otac je, kazao je kardinal Omella, rekao nešto što mi se jako svidjelo: razgovarali smo o gradovima u Španjolskoj koji se prazne, a on je rekao: ‘Pogledajte u koliko sela ima možda kuća u kojima neki migranti mogu živjeti i raditi’“. Među temama, također je bila i ona o milosrđu i pomoći siromašnima, te o evangelizaciji kako se ne bi izgubili kršćanski korijeni u snažno sekulariziranoj zemlji: „Valja nam evangelizirati i živjeti našu vjeru kroz molitvu, sakramente, formaciju“.