Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljene teme Papina pohoda Africi

Vatikan (IKA)

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni predstavio je na brifingu 3. rujna u Vatikanu teme 31. apostolskog putovanja pape Franje, na koje će poći sutra, posebno istaknuvši mir, susret s kršćanskim zajednicama, pomirenje i stvoreni svijet.

Papa će od 4. do 10. rujna posjetiti Mozambik, Madagaskar i Mauricijus, koje je sveti Ivan Pavao II. pohodio u sklopu tri odvojena putovanja 1988. i 1989. godine.

Papu Franju te će zemlje dočekati promijenjene, objasnio je Bruni, podsjećajući da su u vrijeme Ivana Pavla II. one bile potpuno poljoprivredne, dok se danas uočavaju njihove velike mogućnosti, ali i nova siromaštva. Papa se priprema, zahvalan svima koji se zauzimaju u ostvarivanju tog putovanja, i radostan zbog prigode za navještaj evanđelja u tom dijelu svijeta, bogatom raznolikostima i humanošću, napomenuo je ravnatelj Tiskovnoga ureda te posebno spomenuo i radost zbog mogućnosti za susret s tim ‘lijepim krajem’, kako je rekao Papa u video-poruci, zbog njegovih ljudi i njegove svetosti.

Govoreći o etapama toga apostolskog putovanja, Bruni se zadržao na Mozambiku, zemlji u kojoj je došlo do pomirenja zahvaljujući također posredovanju Zajednice sv. Egidija, i posebno budućega kardinala Mattea Marije Zuppija. Godine 1992. u Rimu je potpisan mir između Vlade i pobunjenika Mozambičkoga nacionalnog otpora, ali je tek prošloga mjeseca potpisan sporazum o prekidu nasilja koje se nije smirivalo unatoč potpisanom primirju. Andrea Riccardi, utemeljitelj Zajednice svetoga Egidija, susrest će se s Papom u Maputu, u bolnici Zimpeto, u kojoj se primjenjuju protokoli projekta DREAM, posvećenoga bolesnima od side. Zahvaljujući tom projektu u cijeloj je Africi rođeno 130.000 djece, napomenuo je Bruni.

U programu putovanja nije predviđen posjet Beiri, jer je u tijeku njegova potpuna obnova. Taj je grad, drugi po veličini u Mozambiku, u ožujku uništio ciklon Idai u kojemu je stradalo gotovo 1000 osoba. Ipak, doći će do susreta s vjernicima iz Beire i Papa će im se obratiti, istaknuo je Bruni.

Među posebnim susretima bit će onaj s preživjelima u epidemiji ospica, koja je u razdoblju od travnja 2018. do travnja 2019. godine prouzročila smrt 1200 osoba. Riječ je o jednoj tročlanoj obitelji s kojom će se Papa sastati nakon susreta s bosonogim karmelićankama u samostanu u Antananarivu, u prigodi blagoslova oltara katedrale u Morondavi. Potvrđeni su i drugi događaji koji će se održati u znaku milosrđa i mira, riječi koja je zajednički nazivnik triju gesla putovanja pape Franje u Africi, prenosi Vatican News.

Papa Franjo jutros se otišao pomoliti pred Gospinom slikom Salus Populi Romani u bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) za svoje četvrto putovanje u Afriku, kao što to čini uoči svih apostolskih putovanja.

Ključne riječi:
Afrika brifing bruni Papa