Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Sveci nisu nedostižna bića

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 12. prosinca u audijenciju članove Kongregacije za proglašenje svetih prigodom 50. obljetnice njezinog osnutka, poručivši da treba strpljivo gledati svetost u Božjem narodu, u roditeljima koji podižu svoju djecu s mnogo ljubavi, u muškarcima i ženama koji rade kako bi prehranili svoju obitelj, u bolesnima, te u starim redovnicama koje se i dalje smiješe.

Sveti papa Pavao VI. odlučio je 1969. godine zamijeniti Kongregaciju za svete obrede s dva različita dikasterija; Kongregacijom za proglašenje svetih i Kongregacijom za bogoštovlje, rekao je papa Franjo, istaknuvši da je zadatak prve priznanje svetosti onih koji su vjerno slijedili Krista.

Kongregacija je u tih 50 godina ispitala podatke o velikom broju kandidata za svetost kako bi ih dala Crkvi kao uzore kršćanskog života, rekao je Papa, a izvijestio Vatican News.

Mnoga proglašenja blaženima i svetima koja smo slavili posljednjih desetljeća znače da sveci nisu nedostiživa ljudska bića, nego da su nam blizu i da nas mogu podržati na putu života. Naime, to su osobe koje su iskusile muku svakidašnjeg života sa svojim uspjesima i neuspjesima, nalazeći u Gospodinu snagu da se uvijek ostvare i idu dalje Njegovim putom, pojasnio je Sveti Otac.

Svaki svetac predstavlja jedan Očev projekt, utjelovljenje i u određenom povijesnom trenutku evanđeosku dimenziju, Božju riječ. Stoga je važno da imamo različite vrste svetaca. Osim toga, svetost uvijek prati život Crkve, često i na skrovit način. Zato moramo naučiti strpljivo gledati svetost u Božjem narodu; u roditeljima koji podižu svoju djecu s mnogo ljubavi, u muškarcima i ženama koji rade kako bi prehranili svoju obitelj, u bolesnima, te u starim redovnicama koje se i dalje smiješe. To je često svetost onih koji su u našoj blizini i koji su odraz Božje prisutnosti, protumačio je Papa.

Svetost je istinsko svjetlo Crkve i zadatak je Kongregacije za proglašenje svetih provjeriti različite načine herojske svetosti, kao što je ona najskrovitija. Radi se o provjeri koju svakodnevno čini vaš dikasterij i koju je od davnina pomno i ozbiljno činio, preispitujući izvore, dokumente i svaki sud o mogućem mučeništvu, herojskim krepostima, darivanju života i čudu. Riječ je o temeljnim kriterijima koje zahtijeva ozbiljnost predmeta kojim se bave zakonodavstvo i pravedno očekivanje Božjeg naroda koji se povjerava zagovoru svetaca i nadahnjuje njihovim primjerom života, istaknuo je Papa.

Članovi Kongregacije moraju biti potpuno sigurni u proglašenju svetosti. Savjetnici i stručnjaci moraju obavljati svoj posao s potpunom slobodom savjesti. Uvijek moramo biti svjesni posebne svrhe tih procesa, a to su Božja slava i duhovno dobro Crkve koji su usko povezani s traženjem istine i evanđeoske savršenosti. Postulatori, koji pokreću i prikupljaju građu za proces proglašenja, ne smiju se dati voditi materijalnim viđenjima, gospodarskim interesima i traženjem vlastite promocije, nego moraju biti svjesni duhovnog karaktera tog procesa, posvjestio je Papa.

Procesi se moraju odvijati evanđeoskom osjetljivošću i moralnom strogošću. Potrebno je čudo jer upravo je tamo prst Božji. Bez jasnog Gospodinovog zahvata ne možemo napredovati u procesima proglašenja svetih. Svetost je potreba svakog krštenika i prvotni zadatak njegovog poslanja, zaključio je Sveti Otac.