Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Trgovina ljudima je bolna rana čovječanstva

Vatikan (IKA)

U svom obraćanju vjernicima nakon molitve Anđeo Gospodnji na Trgu sv. Petra u Vatikanu u nedjelju, 6. veljače papa Franjo pozvao je na borbu protiv trgovine ljudima. Prije molitve Angelusa postavljena je brončana skulptura “Let the Oppressed Go Free” koja predstavlja oslobođenje žrtava trgovine ljudima.

U idući utorak, na liturgijski spomen svete Jozefine Bakhite, slavi se Svjetski dan molitve i svijesti o borbi protiv trgovine ljudima. To je duboka rana, koju zadaje sramotno traženje materijalnih probitaka bez ikakvog poštivanja prema ljudskoj osobi. Mnoge djevojke – vidimo ih na ulicama – koje nisu slobodne, ropkinje su trgovaca, koji ih šalju da rade i, ako ne donesu novac, tuku ih. Danas se to događa u našim gradovima. Ozbiljno o tome razmislimo.

Pred tim pošastima čovječanstva izražavam svoju bol i pozivam sve oni koji su odgovorni da djeluju odlučno, kako bi spriječili i izrabljivanje i ponižavajuće prakse koje na osobit način pogađaju žene i djevojčice, rekao je Papa.

Prije molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Vatikanu postavljena je brončana skulptura svete Jozefine Bakhite. Skulptura „Na slobodu pustiti potlačene“ (“Let the Oppressed Go Free”) posvećena je žrtvama trgovine ljudima i svim ženama, posebno redovnicama koje rade na oslobađanju žena od modernog ropstva.