Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: U Latinskoj Americi potrebna nova prisutnost katolika u politici

Vatikan (IKA)

Politika nije samo umjetnost upravljanja moću. To je zvanje služenja općem dobru, rekao je papa Franjo 4. ožujka sudionicima seminara za formiranje mladih katoličkih voditelja iz različitih dijelova Latinske Amerike.

Seminar je održan o temi „Socijalni nauk Crkve i političko djelovanje u Latinskoj Americi – Za novu generaciju latinskoameričkih katolika u politici“. Zvanje kršćanina i osobito političko zvanje rađa se u zajednici. Prvi je znak u zajednici prijateljstvo među članovima koji se upoznaju kroz utjelovljenje Isusa Krista i koji su pozvani to isto prijateljstvo prenijeti drugima na misionarski način kako bi proširili iskustvo koje zovemo Crkva, rekao je Papa prenosi Vatican News.

Biti katolik u politici ne znači biti novak neke skupine, organizacije ili stranke, nego živjeti u prijateljstvu i u zajednici. Ta je činjenica nužan uvjet.

Ako tijekom formacije u socijalnom nauku Crkve ne otkrijete u svom srcu potrebu pripadanja zajednici u kojoj možete živjeti iskustvo Boga koji vas ljubi, riskirate da se pomalo sami bacite u izazove moći, strategije i djelovanja, te da završite, u najboljem slučaju, s dobrom političkom ulogom, no koja je sama, tužna i kojom se može manipulirati, upozorio je Sveti Otac.

Politička dimenzija kršćanskog života jest gradnja općeg dobra koje nastaje novim pogledom na stvarnost koju nam daje Isus Krist, rekao je papa Franjo i citirao sv. Oscara Romera: Istinski kršćanin mora dati prednost svojoj vjeri i pokazati da je njegova borba za pravdu Kraljevstva Božjeg, a ne za neku drugu pravdu. Te je riječi Romero izgovorio kako bi vjernici laici bili slobodni, a ne robovi, kako bi ponovno otkrili razloge zbog kojih je vrijedno baviti se politikom, ali na temelju evanđelja, prevladavajući ideologije.

Jedino shvaćajući politiku u svjetlu evanđelja ljudi mogu postati protagonisti svoje povijesti, a takozvane vladajuće klase prestati vjerovati da o svemu mogu odlučivati. Tri su znakovite stvarnosti koje pokazuju epohalnu promjenu u Latinskoj Americi koje bi mogle ojačati izgradnju projekta za budućnost. To su žene, jer nada u Latinskoj Americi ima žensko lice. Mladi, jer u njima živi antikonformizam i pobuna koji su potrebni za promicanje stvarnih, a ne samo estetskih promjena. Najsiromašniji i odbačeni, jer u svom posebnom odnosu s njima, Crkva iskazuje svoju vjernost kao Kristova zaručnica, rekao je Papa.

Zatraživši novu nazočnost katolika u političkom životu, ne u smislu predstavljanja novih lica, nego novih mogućnosti koje bi dale glas narodnim pokretima i koje bi izrazile njihove istinske borbe, papa Franjo rekao je da ista kršćanska vjera može voditi različitim obvezama.

Na temelju toga vjeru trebamo živjeti u velikoj slobodi i nikada ne vjerovati da za katolike postoji samo jedan oblik političkog opredjeljenja. Latinska Amerika je nastala miješanjem rasa, živjet će i rasti mješovita i to je njezina sudbina, zaključio je Papa.

Ključne riječi:
latinska amerika mladi Papa