Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u poruci Forumu katoličke akcije: Pozorno slušajte otvorena srca

Vatikan (IKA)

Papa Franjo poslao je poruku Međunarodnom forumu katoličke akcije (FIAC), koji se tijekom vikenda sastao na svojemu osmom zasjedanju i izabrao nove čelnike. Sinodski duh treba se ukorijeniti u Crkvu, piše Sveti Otac, pa se moramo kretati u istom smjeru kao narod koji hoda zajedno, izvijestio je u ponedjeljak 28. studenoga Vatican News.

Papa Franjo najprije je uputio pozdrave novoizabranom vodstvu. Također, sve je članove pozdravio u nedjelju, na završetku molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetog Petra, spomenuvši njihovu skupštinu na kojoj su se okupili koordinatori Katoličke akcije iz cijeloga svijeta.

Sveti Otac je podsjetio da je njihovo putovanje započelo prije više od 30 godina kada je kardinal Eduardo Francisco Pironio uvidio potrebu za stvaranjem Foruma kako bi Katolička akcija mogla pridonijeti izazovima nove evangelizacije, spajajući bogatstvo svakog mjesta i kulture. Papa potom piše da su mnogi od njih odlučili odlučno slijediti tu intuiciju i pridonijeli vlastitim sposobnostima i željom da se evanđelje naviješta unatoč teškoćama vremena, budući da u to vrijeme nije bilo sredstava komunikacije i zbližavanja među državama.

Zajednički hod i dijalog

Promatrajući današnji svijet, Papa primjećuje da je na nekim mjestima individualizam ponovno oživio i doveo do posljedica nasilja i gospodarskih kriza među državama i narodima, potkopavajući nadu u univerzalno bratstvo. Ipak, teška vremena mogu biti izazovna, ali se mogu preobraziti u vrijeme nade, ističe papa Franjo, citirajući kardinala Pironija koji je govorio o važnosti da u životu budemo znak. Ali ne znak praznine ili smrti, već znak svjetla koje komunicira nadu. Papa je potvrdio da je nada sposobna nadvladati poteškoće, nesuglasice, križeve koji se pojavljuju u svakodnevnom životu.

Ističući da Crkva prolazi kroz vrijeme kada se sinodski duh treba ukorijeniti upravo u načinu na koji imamo biti Crkva, Papa napominje da to znači da idemo zajedno u istom smjeru, što Bog i očekuje od Crkve trećeg tisućljeća. U tom duhu rimski biskup poziva Katoličku akciju da potakne skupine Katoličke akcije u različitim mjesnim crkvama. Pritom naglašava da je u sinodskom duhu potrebno naučiti slušati jedni druge, ponovno naučiti umijeće dijaloga s drugima bez prepreka i predrasuda, na poseban način čak i s onima koji su vani, na rubu, kako bismo bili blizu njih, što je Božji stil.

Slušajući svakoga

Papa je pozvao novo vodstvo Međunarodnog foruma katoličke akcije da budu ti koji slušaju, a ne vođe za pisaćim stolom, dokumentima i razgovorima putem online aplikacije Zoom, da ne padnu u iskušenje institucionalnog strukturalizma koji se dizajnira i organizira na temelju statuta, propisa i naslijeđenih projekata. Nastavio je izražavajući želju da vodstvo Foruma sluša muškarce, žene, starije osobe, mlade i djecu i da čuju njihove tihe vapaje. Pozvao ih je da imaju pozorno uho kako ne bi davali odgovore na pitanja koja nitko ne postavlja ili govorili riječi koje nitko ne želi čuti. Ukratko, Papa predlaže da slušaju – ušima otvorenim za novosti i samarićanskim srcem dok također osluškuju otkucaje znakova vremena.

Crkva ne može stajati na rubu povijesti, zapletena u svoje poslove, naglašava Papa, jer je pozvana slušati i vidjeti znakove vremena, kako bi od povijesti, s njezinom složenošću i proturječjima, učinila povijest spasenja. Za Papu je važno da bude životno proročka Crkva koja svojim znakovima i gestama pokazuje da postoje alternative za skladan suživot, međuljudske odnose, rad, ljubav, moć i služenje te je stoga potrebno slušati glas Duha.

Slijedite Marijin primjer

U svakom dobu, zaključuje Sveti Otac, Duh nas otvara svojoj novosti, poučavajući Crkvu o životnoj potrebi za izlaskom, potrebi za naviještanjem, a ne za zatvaranjem u sebe. I dok nas svjetovni duh tjera da se usredotočimo samo na vlastite probleme i interese, ustrajno braneći vlastita opredjeljenja i skupine, Duh nas oslobađa i poziva da hodimo vrlo starim i uvijek novim putovima svjedočenja, siromaštva i poslanja te da nas oslobodi od nas samih i pošalje u svijet, ističe papa Franjo.

Na kraju, Papa potiče na aktivno slušanje koje daje ritam vlastitom radu i potrebi da Crkva bude ta koja diše misionarskim životom. To je ono što je Djevica Marija učinila dok je slušala, ustala i hodala da ide služiti drugima. Papa je u poruci članovima Međunarodnog foruma katoličke akcije zajamčio svoje molitve kako bi mogli ovo vrijeme učiniti vremenom milosti, s odvažnošću slušanja, vedrinom razlučivanja i hrabrošću naviještanja evanđelja kroz svakodnevno svjedočenje, izvijestio je u ponedjeljak 28. studenoga Vatican News.