Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u razgovoru za argentinsku agenciju Télam: Skup G20 u Rimu treba uvidjeti asimetrije svijeta

Vatikan/Buenos Aires (IKA)

Papa Franjo razgovarao je za argentinsku novinsku agenciju Télam, a glavne teme razgovora bile su izazovi izlaska iz pandemije, sljedeća apostolska putovanja te skup G20 u Rimu, te u toj prilici pohvalio argentinskog nogometaša Lionela Messija i njemačku kancelarku u odlasku Angelu Merkel, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa u subotu 23. listopada.

“Samit G20 u Rimu mora ozbiljno razmotriti odnos između nerazvijenih i razvijenih zemalja” i prepoznati asimetrije u svijetu, na primjer u pristupu zdravstvenoj skrbi, kako bi se bolje prevladala pandemija. To je izjavio papa Franjo u intervjuu za Télam, argentinsku državnu tiskovnu agenciju. Tjedan dana prije sastanka na vrhu između šefova država i vlada najbogatijih zemalja na planetu, Papa se nada da bi sastanak mogao poslužiti “za smanjenje napetosti na globalnoj razini”, pred “eskalacijom nasilja koje izaziva samo još više nasilja”.

Utakmica se igra sada

Ovo je također vrijeme za prijelaz s riječi na djela. “Utakmica se igra sada”, ponavlja Papa, ponovno naglašavajući kako se iz pandemije može izići samo zajedno. Moramo, dakle, “dati ime i prezime teškoćama” s kojima se čovječanstvo mora suočiti u razdoblju nakon pandemije. Načelo je to koje vrijedi i za izazove koje postavlja sastanak COP26 o klimi u Glasgowu, a koji će se održati od 1. do 12. studenog.

Papina sljedeća apostolska putovanja

Papa Franjo se potom osvrće na apostolska putovanja koja namjerava poduzeti u budućnosti, počevši s onim u prosincu u Grčku i Cipar. “Trenutno imam na umu dva putovanja koja još nisam započeo, a to su u Kongo i Mađarska”, dok “još moram platiti zaostali račun za put u Papuu Novu Gvineju i Istočni Timor”, odgođen zbog pandemije.

“Oduvijek sam mislio da se svijet jasnije vidi s periferije, a u posljednjih sedam godina kao Papa sam ga vidio svojim očima”.

Sveti Otac se zahvalio Leu Messiju                                                                                         

Sveti Otac se na kraju zahvalio argentinskoj nogometnoj zvijezdi Lionelu Messiju, igraču Paris Saint-Germaina, na dresu koji je dobio prigodom posjeta francuskog premijera Jeana Castexa, zahvalivši mu na jednostavnosti i predanosti.

“Hvala na bliskosti, na svjedočenju i što ti uspjeh nije udario u glavu”, rekao je Franjo te dodao: “Bog te blagoslovio i uvijek računaj na mene”.

Papa Angelu Merkel svrstava među velike svjetske političke lidere

U intervjuu za argentinsku novinsku agenciju, u petak 22. listopada, Papa je također pohvalio odlazeću njemačku kancelarku Angelu Merkel (CDU) kao važnu političarku. “Ona je jedna od velikih lidera koja će ući u povijest”, rekao je Sveti Otac. Kći evangeličkog pastora “bila je dobar primjer duha zajedništva” u svojoj vladavini, “zbog sposobnosti da vidi što je moguće i izvedivo, te da u skladu s tim ide svojim putem”.

Papa je izrazio želju da dugogodišnja njemačka kancelarka bude uzor mnogim ženama za vlastiti politički angažman. “Upravo Angelu Merkel smatram zanimljivom prekretnicom u svjetskoj politici i pozivom ženama koje osjećaju politički poziv”, rekao je Franjo za Télam. Angela Merkel “nije žena s fantazijama, već žena s idealima koje je utjelovila u konkretnom smislu”. Žene imaju “poseban instinkt za trenutke sukoba”, dodao je Papa. Žene su “puno sposobnije za kontrolu sukoba jer su realne i sposobne domišljati i procesuirati”.

Angela Merkel je još 2018. godine najavila da se više neće kandidirati za kancelarku nakon aktualnog zakonodavnog razdoblja. To znači da će njezin 16-godišnji mandat na čelu njemačke vlade vjerojatno završiti ove godine sastavljanjem nove vlade. Početkom listopada 2021. Merkel je posljednji put kao kancelarka posjetila papu Franju u Rimu. Predsjedavajući Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing u pismu je zahvalio odlazećoj šefici vlade na njezinoj “neumornoj službi” i njezinoj “vizionarskoj snazi”, izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa.