Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uputio poruku mladim Poljacima na 100. rođendan Ivana Pavla II.

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u video-poruci mladima u Krakovu prigodom obilježavanja stote obljetnice rođenja Karola Wojtyle, sv. pape Ivana Pavla II., poručio da je on Božji dar Crkvi i Poljskoj.

Bio je velikan milosrđa, oduševljen životom i fasciniran Božjim otajstvom, svijetom i čovjekom, istaknuo je Papa u poruci, koju je u ponedjeljak, 18. svibnja navečer, nakon koncerta za mlade, prenijela na prvom programu poljska državna televizija TVP.

Sjećajući se posjeta Krakovu prigodom Svjetskog dana mladih 2016., Papa se osvrnuo na ovozemaljsko hodočašće Karola Wojtyle, koje je započelo 18. svibnja 1920. u Wadowicama, a završilo prije 15 godina u Rimu. Preporučio je mladima da prouče njegove riječi i život putem mrežnih stanica.

U svjetlu ljubavi Božjeg milosrđa sv. Ivan Pavao II. shvatio je posebnost i ljepotu poziva muškaraca i žena, razumio je potrebe djece, mladih i odraslih. Vodio je računa i o kulturalnim i društvenim uvjetima života, što možete provjeriti i vi danas, upoznavajući njegov život i nauk putem interneta, poručio je poljskoj mladeži papa Franjo koji je u nazočnosti umirovljenog pape Benedikta XVI. 27. travna 2014. proglasio svetim Ivana Pavla II. Papa Franjo posebno se osvrnuo na njegovu ljubav i brigu za obitelj. Podsjećajući na susret o obitelji na Institutu Ivana Pavla II. u Rimu 2019., papa Franjo rekao je kako nauk Ivana Pavla II. predstavlja siguran kamen temeljac za pronalaženje konkretnih rješenja za teškoće i izazove s kojima se danas suočavaju obitelji. Svatko od vas nosi u sebi otisak vlastite obitelji sa svojim radostima i žalostima, osobnim i obiteljskim problemima, naveo je Papa u svojoj poruci poljskoj mladeži te primijetio kako iskušenja nisu prepreka svetosti ni sreći, kao što nisu bili za Karola, koji je u mladosti izgubio majku, brata i oca. Kao student iskusio je zvjerstva nacizma, koji mu je odnio mnoge prijatelje. Nakon rata kao svećenik i biskup morao se suočiti s bezbožnim ateizmom. Teškoće su, rekao je Papa, ispit zrelosti i vjere, ispit koji se može položiti samo na temelju Kristove moći. Čovjek koji želi spoznati samoga sebe sa svojim nemirima i slabostima, mora se približiti Kristu rekao je Papa izrazivši nadu da će mladi ući u Krista cijelim svojim životom.