Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa zahvalio slovačkim Židovima na spremnosti da ustraju na putu izlječenja i bratstva

Bratislava (IKA)

Drugoga dana apostolskog posjeta Slovačkoj, u ponedjeljak 13. rujna, papa Franjo susreo se sa židovskom zajednicom na trgu Rybné námestie u Bratislavi na kojem je podignut spomenik u znak sjećanja na sve slovačke Židove deportirane i ubijene tijekom holokausta, prenosi Vatican News.

Susret sa židovskom zajednicom u Bratislavi na središnjem trgu Rybné námestie, gdje je Vlada 1969. srušila gradsku sinagogu Neolog, pružio je papi Franji priliku da zahvali slovačkim Židovima na njihovoj spremnosti da ustraju na putu zbližavanja i prijateljstva. Obraćajući se zajednici na čelu s predsjednikom Središnjeg saveza židovskih vjerskih zajednica u Slovačkoj, Papa je rekao da sebe doživljava kao hodočasnika, koji je došao na ovaj susret, dirnutoga poviješću ovoga Trga na kojem je nekad uz katedralu stajala i sinagoga.

Osvrnuvši se na arhitektonsko okruženje koje je, kako je rekao, „izraz mirnog suživota dviju zajednica, neobičan i evokativan simbol te upečatljiv znak jedinstva uime Boga naših otaca“, rekao je da poput mnogih prisutnih osjeća želju da skine sandale „na mjestu koje je blagoslovilo ljudsko bratstvo u ime Svevišnjega“.

Papa je osudio činjenicu da je u prijašnjim vremenima „Božje ime bilo obeščašćeno u ludilu mržnje, tijekom Drugog svjetskog rata, kada je ubijeno više od sto tisuća slovačkih Židova“. Zatim je, kako je rekao, u nastojanju da se iskorijeni svaki trag zajednice srušena sinagoga, napomenuvši da do bogohuljenja dolazi kad god je „povrijeđeno jedinstveno i prepoznatljivo dostojanstvo ljudske osobe, stvoreno na Njegovu sliku“.

Razmišljajući o povijesti Židovskoga naroda, rekao je da smo pozvani sa sramom priznati koliko se često ime Svevišnjega „koristilo za brojna djela nečovječnosti. Koliko je tlačitelja reklo: ‘Bog je s nama’. Ipak, oni nisu bili s Bogom“. „Draga braćo i sestre, vaša povijest je naša povijest, vaše patnje su naše patnje“, istaknuo je Papa te rekao da se pridružuje prisutnima u davanju počasti i sjećanju na njihove najmilije.

Papa je, između ostaloga, istaknuo i važnost sjećanja. „Sjećanje ne može i ne smije popustiti zaboravu jer ne može postojati trajna zora bratstva, ako prvo nismo podijelili i rastjerali tamu noći“, rekao je, izrazivši svoje uvjerenje da je sada „vrijeme kada se slika Boga, koja sja u čovječanstvu, ne smije više zamagljivati. Pomozimo jedni drugima u ovom nastojanju“.

Između ostaloga, rekao je da postoji mnogo praznih i lažnih idola koji obeščašćuju Ime Svevišnjega. „To su idoli moći i novca koji prevladavaju nad ljudskim dostojanstvom; duh ravnodušnosti koji gleda na drugu stranu; i oblici manipulacije koji žele iskoristiti religiju u službi moći ili ju žele svesti na nešto irelevantno. Ali, to su i zaborav prošlosti, neznanje spremno opravdati bilo što, ljutnja i mržnja“, rekao je te ponovno pozvao da se osudi svaki oblik nasilja i antisemitizma.

Papa je razmišljao i o činjenici da je, iako je sinagoga na tome mjestu srušena, prisutna zajednica živa i otvorena za dijalog. Prisjetio se svoga susretu u Rimu 2017. s predstavnicima židovske i kršćanske zajednice te izrazio zahvalnost zbog osnivanja Povjerenstva za dijalog s Katoličkom Crkvom.

„Dobro je napredovati u istini i poštenju, ići bratskim putem pročišćenja sjećanja, liječiti rane iz prošlosti i sjećati se primljenoga i ponuđenoga dobra“, rekao je Sveti Otac te podsjetio da „prema Talmudu, onaj tko uništi jednoga čovjeka, uništava cijeli svijet, dok onaj tko spasi jednoga čovjeka, spašava cijeli svijet“.

„Zahvaljujem vam na vratima koja ste otvorili s obje strane“, istaknuo je Sveti Otac. Ponavljajući da ovome svijetu trebaju takva otvorena vrata, rekao je kako se nada da će u Slovačkoj „obitelj izraelske djece nastaviti njegovati taj poziv – poziv biti znakom blagoslova za sve obitelji na zemlji“.

Svevišnji blagoslivlja one obitelji braće i sestara koji se poštuju, vole i rade zajedno, rekao je Sveti Otac i zazvao blagoslov nad prisutne kako bi, usred svih nesloga koje prljaju naš svijet, uvijek mogli zajedno biti svjedoci mira, prenosi Vatican News.