Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin susret sa svećenicima, Bogu posvećenim osobama i predstavnicima Ekumenskog vijeća Crkava u Rabatu

Rabat (IKA)

Drugog dana svog apostolskog pohoda Maroku u nedjelju 31. ožujka papa Franjo se u prijepodnevnim satima u katedrali u glavnome gradu Rabatu susreo sa svećenicima, Bogu posvećenim osobama i predstavnicima Ekumenskog vijeća Crkava.

Po dolasku u katedralu gdje su ga dočekali župnik i trojica svećenika zaduženih za pastoral Papa se zadržao nekoliko trenutaka u molitvi pred Presvetim. Potom je izgovorio svoj govor, kojem su prethodila kratka svjedočanstva i pozdravi jednoga svećenika i jedne redovnice. „Mi pastiri na ovoj periferiji smo u malome broju. Svjedočimo Krista riječima, ali prije svega djelima za kršćane, muslimane i sve ljude koje susrećemo“, rekao je u svom pozdravu Papi o. Germain Goussa. „Pozvani smo biti molitelji među moliteljima u našoj zemlji“, rekla je s. Mary naglašavajući prije svega rad s migrantima, „toliko brojnim u ovoj zemlji“, i prema „muslimanskoj braći“. Na kraju svoga obraćanja dozvala pozvala je susestru iz Italije koja ima 97 godina da joj se pridruži. Franjo ju je blagoslovio znakom križa na čelu i razmijenio nekoliko riječi s njom prije nego što ju je zagrlio.

„Naše poslanje krštenika, svećenika, posvećenih osoba nije uvjetovano brojem ili količinom prostora koji se zauzima, već sposobnošću stvaranja i poticanja promjena, čuđenja i suosjećanja, sposobnošću da živimo kao Isusovi učenici, usred onih s kojima dijelimo svakodnevicu, radosti, tuge, patnje i nade“, rekao je Papa u svom obraćanju na susretu sa svećenicima, redovnicima i redovnicama u katedrali u Rabatu. Drugim riječima, „putovi poslanja ne vode kroz prozelitizam, koji uvijek vodi u slijepu ulicu, već kroz naš način postojanja s Isusom i drugima. Dakle, problem nije ako smo u malome broju, nego ako smo beznačajni, ako postanemo sol koja više nema okus Evanđelja, ili svjetlo koje više ništa ne osvjetljava“.

Biti kršćanin ne znači prianjati uz neku doktrinu ili hram ili pripadati nekoj etničkoj skupini. Biti kršćanin je susret s Isusom, rekao je Papa. „Crkva mora ući u dijalog sa svijetom u kojem se nalazi. Crkva postaje riječ; Crkva postaje poruka; Crkva postaje dijalog“. U svom obraćanju u katedrali u Rabatu Papa je citirao Pavla VI. i pojasnio: „To što Crkva želi ući u dijalog ne ovisi o nekoj modi, a još manje o nekoj strategiji za povećanje broja svojih članova. Crkva želi ući u dijalog zbog vjernosti Gospodinu i Učitelju koji je od početka, potaknut ljubavlju, želio ući u dijalog kao prijatelj i pozvati nas da sudjelujemo u njegovom prijateljstvu. Kao učenici Isusa Krista pozvani smo, od dana našeg krštenja, biti dio tog dijaloga spasenja i prijateljstva“, istaknuo je Papa.

„Kada Crkva, vjerna poslanju primljenom od Gospodina, ulazi u dijalog sa svijetom i otpočne razgovor, ona sudjeluje u događaju bratstva, koje ima svoj duboki izvor ne u nama, nego u bratstvu Božjem“, rekao je papa Franjo. „Ovaj dijalog spasenja, kao posvećene osobe, pozvani smo živjeti prvenstveno kao zagovor za ljude koji su nam povjereni“, poručio je Papa.