Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin zagrljaj s Bentolom, migrantom koji je preživio nasilje i brodolome

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u petak, 21. srpnja, u Domu svete Marte primio predstavnike organizacije Mediterranea Saving Humans. Na audijenciji je bio i mladi izbjeglica iz Kameruna, zatvorenik libijskih koncentracijskih logora u kojima je pružao utjehu zatočenicima na samrti potičući ih na molitvu, uz pomoć mobitela koji je potajno našao s kapelanom te nevladine organizacije don Mattiom Ferrarijem, izvijestio je Vatican News.

Kako je moguće da se najvažnija osoba na svijetu želi susresti sa mnom, koji trenutačno nemam ni dokumente, upitao je Bentolo, mladić iz Kameruna koji je 2020. godine, zbog sukoba u svojoj zemlji, morao odlučiti: boriti se ili bježati. Izabrao je drugu opciju: ne popustiti logici mržnje. Njegov je bijeg, kao i onaj tisuća afričkih migranata, bio obilježen nasiljem, zatočeništvom, brodolomima, kao i boli gledajući svoje suputnike kako podliježu mučenju.

Audijencija kod Svetoga Oca

Ujutro 21. srpnja, Bentola je u Domu svete Marte papa Franjo primio u privatnu audijenciju, zajedno s izaslanstvom Mediterranea Saving Humans, nevladine organizacije koju je osnovao Luca Casarini (također nazočan na audijenciji), a koja se pobrinula da taj mladić započne novi život. Drugačiji život, bolji život ili jednostavno život. Ono što drugi izbjeglice koji su ostali u Libiji danas nemaju priliku živjeti.

O audijenciji je izvijestio te ispričao život tog mladog migranta, kao i njegovo ganuće zbog Papinog blagoslova, don Mattia Ferrari, kapelan spomenute organizacije, koji je na Facebooku objavio i fotografiju skupine u Domu svete Marte, među kojima su i osobe koje prate Bentola, poput Kátie Lôbo Fitermann, sestre Adriane, kapelanice Spin Time Labsa, jedne od rimskih baza Mediterranea u Rimu. Bio je tu i novinar dnevnika ‘Avvenire’ Nello Scavo, kojemu je papa Franjo zahvalio za njegov rad dopisnika iz najproblematičnijih područja svijeta.

Bentolov križni put

Upravo Nello Scavo u dnevniku Talijanske biskupske konferencije podsjeća na Bentolov križni put u Libiji, gdje su ga uhvatili trgovci ljudima i prodali državnim nadzornicima koji su ga odveli u službeni zatočenički logor u Zawiyahu, pod kontrolom milicije al-Nasr i bande bojnika obalne straže Abdurahmana al-Milada, a zatim u Zuaru. U jednom od zatočeničkih centara taj je kamerunski mladić pronašao druge kršćanske izbjeglice iz subsaharskoga područja, od kojih su neki umirali nakon više mjeseci mučenja.

Blizu svojih umirućih supatnika

Mladić je iz Libije uspio, preko mobitela koji su zatvorenici sakrili, stupiti u kontakt s nekoliko aktivista za ljudska prava. Preko njih je stupio u kontakt s don Mattiom Ferrarijem od kojeg je tražio, kako je rekao, riječ utjehe za tu braću koja umiru. Svećenik je uspio moliti s mladim zatvorenicima, prateći jednog od njih u smrt. Na taj način, prisjetio se Bentolo u razgovoru za ‘Avvenire’, Sami je umro s utjehom blagoslova i to mu je dalo malo mira prije nego što nas je napustio.

Bentolu se tada izgubio svaki trag. Bojali smo se da ga je progutao libijski kriminalni sustav, rekao je don Mattia Ferrari, ili da je umro u moru. Međutim, jednog je dana spasilački brod njemačke humanitarne organizacije Sea Watch intervenirao u središnjem Sredozemlju, spasivši više desetaka izbjeglica koji su iz čamca pali u vodu. Među njima je bio Bentolo koji je, nakon što se iskrcao u Italiji, ponovno pokušao stupiti u kontakt s don Ferrarijem i sada je gost u prihvatnom centru.

„Ozdravio“ nakon Papinog zagrljaja

Međutim, Bentolo je rekao da je od svih tih rana „ozdravio“ kada se našao u zagrljaju pape Franje koji je proteklih tjedana bio obaviješten o mladićevoj bolnoj priči. Čekao sam da te upoznam. Tvoja me gesta dirnula, rekao je mladić Svetom Ocu. I držeći ga za ruku dodao je: „Sada ću nazvati svoje prijatelje koji su još uvijek zarobljeni u Libiji i poslat ću im Papin blagoslov.“

„Neljudska situacija“ u Tunisu i Libiji

Kapelan je, osim toga, kazao da je tijekom audijencije kod Pape bilo riječi i o „neljudskoj situaciji“ u kojoj se nalaze mnogi drugi migranti u Tunisu i Libiji. Tu dramu prikazuje fotografija, koja je prošlih sati kružila internetom, žene s 5-godišnjom kćeri, koje su umrle u pustinji od gladi, vrućine i žeđi. Slika je to koju je i Papa vidio i pred kojom je izrazio svoju žalost, izvijestio je Vatican News.