Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka na spomendan sv. Maksimilijana Kolbea: Samo ljubav gasi mržnju

Vatikan (IKA)

Papa Franjo objavio je 14. kolovoza poruku na računu @Pontifex kako bi ponovno istaknuo da ljubav do kraja pobjeđuje nepravdu i pravi mjesto za drugoga. Riječ je o dvije vrijednosti koje je sve do najveće žrtve živio poljski svetac Maksimilijan Kolbe koji je mučenički umro u Auschwitzu, prenosi Vatican News.

Bio je „vitez Bezgrješne“ kada je, još kao 20-godišnji novak, sanjao o obnovi svijeta po Isusovoj Majci, stvarajući zajednice i objavljujući časopis, unatoč tomu što ga je tuberkuloza prisiljavala na povremene i duge boravke u lječilištu. Poslije, kada je u uniformi koncentracijskoga logora u Auschwitzu nosio mrtva tijela u krematorij s mnogo pijeteta i dostojanstva, jedan je svjedok u logoru za njega rekao: „Bio je princ među nama.“

Samo ljubav pravi mjesto za drugoga

U Crkvi se, 14. kolovoza, vjernici spominju mučenika Maksimilijana Kolbea, a riječi pape Franje objavljene na njegovu računu @Pontifex odjekuju poput sažetka poruke koju je taj svetac ostavio svjedočanstvom svojega života: „Samo ljubav gasi mržnju, samo ljubav pobjeđuje nepravdu do kraja. Samo ljubav pravi mjesto za drugoga. Samo je ljubav put do punoga zajedništva među nama.“

Dobro je poznat život utemeljitelja Vojske Bezgrješne, koji je prije uobičajenoga vremena proglašen blaženim. Kauza je, naime, otvorena 1960. godine, znatno prije isteka 50 godina od njegova preminuća – preminuo je 14. kolovoza 1941. – kako je tada bilo predviđeno kanonskim pravom. Svetim ga je proglasio Ivan Pavao II. 1982. godine. Njegov je život uzorna priča o kršćanskom herojstvu koje se uvijek vrijedi prisjetiti. Nacisti su ga uhitili u veljači 1941. godine, zajedno s drugom subraćom, a 28. svibnja iste godine otac Maksimilijan je ušao u Auschwitz.

Samo ljubav stvara

Unatoč paklu koncentracijskoga logora, bilo je malenih kutaka raja zahvaljujući sposobnosti tog redovnika, zatvorenika pod rednim brojem 16670, da zna podnijeti okrutnost i tješiti svoje supatnike u zatvoru. Kada je jedan od njih uspio pobjeći, pokrenula se nacistička osveta te je 10 logoraša zatvoreno u bunker gladi. Otac Kolbe, izjavljujući da je katolički svećenik, ponudio se na mjesto jednoga Poljaka, oca obitelji, Franciszeka Gajowniczeka, čovjeka koji sve do svojih posljednjih dana, 1995. godine, nije prestao pripovijedati o veličini te geste koja mu je spasila život. Otac Maksimilijan izdržao je 14 dana u bunkeru, a potom su krvnici injekcijom fenola ubrzali njegovu smrt te njegovo tijelo, u predvečerje Velike Gospe odnijeli u krematorij. Oporuka tog redovnika jesu njegove posljednje riječi, koje odjekuju iz Papine poruke, da je mržnja beskorisna, ničemu ne služi, a samo ljubav stvara, prenosi Vatican News.