Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina video-poruka uoči apostolskog pohoda Bugarskoj

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je 3. svibnja videoporuku pozdrava i zahvale bugarskom narodu uoči predstojećeg apostolskog pohoda toj zemlji od 5. do 7. svibnja na poziv najviših predstavnika vlasti te zemlje.

Drage sestre i braćo iz Bugarske!

S Božjom pomoći za nekoliko dana bit ću među vama. Dolazak u Bugarsku za mene i moje suradnike bit će hodočašće u ime vjere, jedinstva i mira.

Naime, vaša zemlja je domovina svjedokâ vjere, još od vremena kada su sveta braća Ćiril i Metod ondje zasijali sjeme evanđelja: plodna je to sjetva koja je donosila obilne plodove i u teškim vremenima prošlog stoljeća. Često je to ponavljao sveti Ivan Pavao II., koji se toliko zalagao da Europa ponovno otkrije Kristovu moć oslobođenja te uzmogne ponovno disati s oba plućna krila. Njegovim stopama bit će mi radost susresti Njegovu Svetost Patrijarha i Sveti sinod Bugarske pravoslavne crkve. Zajedno ćemo očitovati volju da slijedimo Gospodina Isusa na putu bratskog zajedništva među svim kršćanima.

Dragi prijatelji, čitavo će moje hodočašće biti u znaku spomena svetog pape Ivana XXIII., koji je u gotovo deset godina provedenih u Sofiji kao apostolski delegat s vašim narodom stvorio vezu poštovanja i naklonosti koja još uvijek traje. Bio je čovjek vjere, zajedništva i mira. Zbog toga sam kao geslo putovanja izabrao naslov njegove povijesne enciklike „Pacem in terris – Mir na zemyata“. Molim vas da me pratite svojom molitvom. Hvala vam!

Neka dobri Bog udijeli Bugarskoj mir i blagostanje!, poručio je Papa u svojoj video-poruci.