Budi dio naše mreže
Izbornik

Papinski orijentalni institut prikupio 85 tisuća eura za Ukrajinu

Rim (IKA)

Papinski orijentalni institut prikupio je 95 tisuća američkih dolara (odnosno oko 85 tisuća eura) za žrtve rata u Ukrajini, objavio je Vatican News.

Uz novčanu pomoć, u Ukrajinu su također poslane četiri kutije s lijekovima, odjećom i hranom, objavio je rektor instituta David E. Nazar, SJ.

Pomoć je namijenjena izbjeglicama u Ukrajini i u susjednim zemljama. No najvažnija dobra su vjera, nada i ljubav (prema bližnjemu), objasnio je o. Nazar, prisjetivši se Hvalospjeva ljubavi iz Prve poslanice sv. Pavla Korinćanima. Stoga je također izrazio nadu: „Neka nas ovo troje podrži na putu mira i pravde.“

Papinski institut za orijentalne studije organizirao je u utorak povezivanje s Ukrajinom putem videoveze o situaciji u toj zemlji. Među sudionicima su bili kijevsko-halički veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk te Papin povjerenik za migrante kardinal Michael Czerny. Privremeni voditelj vatikanskog „Ministarstva razvoja“, odnosno Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, dvaput je putovao u Ukrajinu i susjedne zemlje u ime pape Franje da bi se susreo s izbjeglicama i raseljenim osobama.

Kardinal Czerny podsjetio je da u tim ljudima uvijek treba vidjeti Krista: „Ako se prema njima ponašamo kao prema braći i sestrama, neizbježno otkrivamo da smo svi braća i sestre, djeca našeg nebeskog Oca, djeca naše svete Majke. Zvuči očito, ali ne moramo to samo reći – moramo se obvezati da ćemo se međusobno tretirati kao braća i sestre“, upozorio je na događaju u utorak u dvorani Papinskog orijentalnog instituta. Kardinal je također pohvalio veliku solidarnost koja ima snagu zajedništva, objavio je Vatican News.