Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Irinej pokopan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu

Beograd (IKA)

U kriptu Hrama Svetog Save u Beogradu položen je u nedjelju 22. studenoga lijes s posmrtnim ostacima patrijarha srpskog Irineja, prvog poglavara Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) koji će počivati u najvećoj bogomolji SPC-a, prenosi Hina.

U povodu smrti patrijarha Irineja srbijanska vlada u petak 20. studenoga proglasila je trodnevnu žalost / Foto: Vatican Media

Patrijarh Irinej preminuo je u Beogradu u petak 20. studenoga ujutro od COVID-19, a u subotu 21. i nedjelju 22. studenoga od njega su se liturgijama oprostili mitropoliti, vladike, i svećenstvo SPC-a, a mimohodom mu je počast odalo mnoštvo vjernika i štovatelja.

Najstariji mitroplit SPC-a po hirotoniji, dabrobosanski Hrizostom, predvodio liturgiju i opjelo 

Liturgiju i opjelo u nedjelju 22. studenoga u Hramu Svetog Save predvodio je po hirotoniji najstariji mitroplit SPC-a, dabrobosanski Hrizostom, a procesiji je, uz velikodostojnike SPC-a i pravoslavnih crkava u svijetu, te predstavnike vjerskih zajednica u Srbiji i diplomatskog zbora, nazočio i srbijanski državni vrh, te predstavnici Srba u regiji.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je vijest o smrti poglavara SPC-a rastužila milijune Srba diljem svijeta, ali i ljude dobre volje u svijetu, naglasivši da je patrijarh bio “nepokolebljiv stup crkve Svetosavske”.

“Patrijarh nas je predvodio tiho, mudro i strpljivo ka carstvu nebeskom. Svojim odlaskom pokazao nam put kojim ćemo, svatko u svoje vrijeme, jednoga dana svi poći”, rekao je mitropolit Hrizostom, koji će do izbora novog poglavara SPC-a predsjedati Sinodom SPC-a.

Hrizostom je rekao da je patrijarh „neumorno radio na dobrobit i Crkve i svog naroda, ali i Ekumenske crkve“, te da je „tugovao i patio zbog raskola u pravoslavlju“.

Episkop bački Irinej je, opraštajući se u ime svećenstva SPC-a, rekao da je „mekoća patrijarha bila njegova snaga, a njegova suzdržanost je bila njegova mudrost, i svojom rukom čvrsto je držao kormilo Srpske Crkve“.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je u oproštajnom govoru nad odrom poglavara SPC-a da je patrijatrah Irinej „stvarao Srbiju mira, koja razumije, okuplja, pobjeđuje radom i mudrošću i koja ne zna i nema potrebu mrziti“.

„Jedno vrijeme se završilo, vrijeme patrijarha mudrosti, ljubavi, vrijeme razuma“, rekao je Vučić.

“Irinej je bio veliki patrijarh. Pomirio je crkvu u Americi. Uspostavio je dijalog s Vatikanom i uvjerio papu Franju da (Alojzije) Stepinac nije svetac. Završio je Hram Svetog Save“, ocijenio je srbijanski predsjednik.

„Ne brini za mene, nego vidi da oko (Republike) Srpske i Kosova napravimo sve što možemo“, prenio je Vučić poruku patrijarha, navodeći da je to bio posljednji njihov razgovor dok je patrijarh bio na liječenju.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je kako današnji skup u povodu smrti poglavara SPC-a odražava njegovu želju „da se srpski narod okupi i drži zajedno i u volji i nevolji“.

Mitropolit Ruske Pravoslavne Crkve Ilarion pročitao poruku patrijarha moskovskog Kirila 

Poruku patrijarha moskovskog Kirila tijekom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save pročitao je mitropolit Ruske Pravoslavne Crkve Ilarion.

Prenoseći sućut i suosjećanja patrijarha moskovskog Kirila, mitropolit Ilarion ocijenio je da je patrijarh Irinej „i u posljednji čas svog zemaljskog života, podijelio stradanja“ onih vjernika i svih ljudi „čiji je život prekinula strašna epidemija“.

Patrijarh Irinej je 1. studenoga, u katedralnoj crkvi u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od COVID-19, a četiri dana kasnije primljen je na liječenje u beogradsku vojnu bolnicu zbog zaraze koronavirusom, gdje je i umro.

Srbijanska vlada u petak 20. studenoga proglasila je trodnevnu žalost, a vjernici i štovatelji su u subotu 21. studenoga, tijekom noći, te u nedjelju 22. studenoga mimohodom odavali počast poglavaru SPC-a, izvještava Hina.