Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Rai s papom Franjom o stanju u Libanonu

Vatikan (IKA)

Sveti Otac je u subotu 28. studenoga primio u audijenciju maronitskoga katoličkog patrijarha kardinala Becharu Boutrosa Raija, izvijestila je Catholic News Agency.

Kardinal Rai pozvao je Papu da posjeti Libanon te ga je upoznao s naporima mjesne Crkve u odgovoru na rastuće humanitarne potrebe, uslijed ekonomske i političke krize kojoj je prethodila eksplozija u Beirutu 4. kolovoza.

Patrijarh je Papi prenio da je nestabilnost u zemlji, „prouzročila gorku ekonomsku krizu, povećala stopu siromaštva i uzrokovala egzodus stanovnika“.

Rekao je i da vlasti „nisu pokazale solidarnost ili odgovornost“ za eksploziju u bejrutskoj luci, koja je razorila dio grada. Poginulo je gotovo 200 ljudi, još 600 je ranjeno, a šteta je viša od 4 milijarde dolara (oko 25 mlrd. kuna). Više od polovine stanovnika Libanona živi u siromaštvu., a desetci tisuća ljudi ostali su bez posla.

Kardinal je također izvijestio da su katolici u Libanonu osnovali dobrotvornu mrežu „Al Karma“ koja brine o siromašnoj djeci. Moto mreže je „Nijedna obitelj ne umire od gladi niti se osjeća usamljeno“.

Kardinal Rai došao je u Rim na konzistorij na kojem je Papa kreirao nove kardinale. Mnijenja je da je sastanak s Franjom bio „vrlo plodonosan“.

Sveti Otac je pak izrazio solidarnost s libanonskim narodom i rekao da neprestano za njega moli, objavila je CNA.